Diferenţa dintre ouăle albe şi maro. Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă
Le consumăm în fiecare zi, și sunt unul din alimentele de bază. Dar te-ai întrebat care este diferenţa dintre ouăle albe şi maro? Citește mai departe și află deosebirile pe care le au în funcţie de coajă.
Află care este diferenţa dintre ouăle albe şi maro
Culoarea cojii de ou poate depinde de rasa de pui. În timp ce culoarea nu afectează de obicei substanțele nutritive dintr-un ou, alți factori, cum ar fi mediul în care trăiește găina și nivelul de stres, o pot afecta.
Vezi și: Se mănâncă sau nu ouăle care au pete roşii pe gălbenuş? Specialiştii elucidează misterul
Mulți oameni au o preferință când vine vorba de culoarea ouălor. Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.
În afară de culoarea cojii de ou, există puține diferențe între ouăle albe și cele brune. Culoarea cojii de ou depinde de rasa găinii. În general, ouăle cu coajă albă provin de la găini cu pene albe, în timp ce ouăle cu coajă maro sunt produse de găini cu pene maro.
Din punct de vedere nutrițional, atât ouăle maro, cât și cele albe sunt identice, cu excepția cazului în care hrana a fost îmbunătățită pentru ouăle speciale, cum ar fi Omega-3. Dar care este diferența dintre ouăle albe şi maro? Iată care sunt criteriile.
Culoarea cojii de ou face diferența
Cea mai evidentă diferență între ouăle albe și cele maro este, desigur, culoarea cojii lor. Ouăle albe au o coajă albă sau palidă, în timp ce ouăle maro au o coajă mai închisă, de culoare cafeniu.
Această variație de culoare este pur cosmetică și nu are nicio influență asupra calității, gustului sau valorii nutritive a oului.
Rasa găinilor face diferența între ouăle albe şi maro
Culoarea cojii unui ou este determinată de rasa găinii care îl depune. Găinile cu pene și lobii urechilor de culoare albă depun de obicei ouă albe, în timp ce găinile cu pene și lobi urechilor de culoare roșie sau maro depun de obicei ouă maro.
Nutriția găinilor nu este o diferențiere
Dacă ne referim la calitățile nutrționale ale ouăelor albe și maro, nu există nicio diferență nutrițională, ambele tipuri de ouă având aceleași substanțe nutritive esențiale. Culoarea cojii de ou este pur și simplu rezultatul pigmenților depozitați pe coajă în timpul procesului de depunere a ouălor și nu are niciun impact asupra conținutului nutrițional al oului în sine.
Vezi și: Care ouă sunt mai bune: cele albe sau cele maro? Diferenţa dintre ele
Dacă vorbim de gust, nici aici nu este diferență, având în vedere că nu este determinat de faptul că sunt albe sau maro.
Costurile reprezintă diferenţa dintre ouăle albe şi maro
Aici am putea vorbi de diferențe, având în vedere că ouăle maro au tendința de a fi ceva mai scumpe. Diferențele de preț dintre cele două se datorează adesea faptului că vorbim de rase de găini mai mari, când ne referim la ouăle maro, și care vor avea nevoie de mai multă hrană și spațiu pentru a produce ouă.
În prezent, găinile ouătoare maro au aproape aceleași costuri de producție ca găinile ouătoare albe. Cu toate acestea, ouăle lor tind să aibă în continuare un preț mai mare. Acest lucru se poate datora faptului că ouăle de specialitate, cum ar fi cele crescute în aer liber sau ecologice, tind să fie mai degrabă maro decât albe.
Chiar dacă ouăle maro și cele albe par a fi la fel din toate punctele de vedere, cu excepția culorii, ouăle maro tind să coste mai mult la magazin. Acest fapt i-a determinat pe mulți oameni să creadă că ouăle brune sunt mai sănătoase sau de o calitate mai bună decât cele albe.
Cu toate acestea, în trecut, ouăle maro costau mai mult deoarece găinile ouătoare maro tindeau să fie mai mari și să depună mai puține ouă decât găinile ouătoare albe. Prin urmare, ouăle maro trebuiau să fie vândute la un preț mai mare pentru a compensa costurile suplimentare.
Deosebirile pe care le au în funcţie de coajă
Un actor de diferențiere, poate la fel de important, este dacă există cerere pe piață pentru un tip de ouă, iar acest factor este influențat și de preferințele consumatorilor. Ca urmare, producătorii de ouă își pot ajusta producția pentru a satisface cererea de ambele tipuri de ouă de pe piață.
Adesea, persoanele care preferă ouăle maro o fac pentru că sunt de părere că ouăle maro sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe. Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de mărimea, categoria sau culoarea lor
Atât ouăle brune, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou obișnuit conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, toate acestea învelite în mai puțin de 80 de calorii. Oamenii de știință au comparat ouăle cu coajă maro cu cele cu coajă albă pentru a vedea dacă există vreo diferență.
Mai multe studii au constatat că culoarea cojii nu afectează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor. Acest lucru înseamnă că culoarea cojii unui ou nu are prea mult de-a face cu cât de sănătos este acesta.
Diferenţa dintre ouăle albe şi maro este reprezentată de pigmentul din coajă
Cu toate acestea, alți factori pot afecta conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle provenite de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori mai multă vitamina D decât cele provenite de la găini crescute în mod convențional.
Tipul de hrană pe care o consumă o găină poate afecta, de asemenea, conținutul de nutrienți din ouăle sale. Găinile hrănite cu o dietă bogată în acizi grași omega-3 produc ouă care conțin niveluri mult mai mari de acizi grași omega-3 decât în mod normal. Același efect a fost constatat și în cazul vitaminei D atunci când găinile mănâncă furaje îmbogățite cu vitamina D.
Unele studii sugerează că ouăle maro ar putea avea niveluri ușor mai ridicate de acizi grași omega-3 în comparație cu ouăle albe, mai ales dacă găinile sunt hrănite cu o dietă bogată în acizi grași omega-3. De asemenea, ouăle maro pot conține niveluri mai ridicate de luteină și zeaxantină, care sunt antioxidanți ce promovează sănătatea ochilor.
Acești nutrienți se găsesc în gălbenușul de ou și sunt importanți pentru menținerea unei viziuni bune. Fiecare ou conține aproximativ 186 miligrame de colesterol, care se găsește în principal în gălbenuș. De asemenea, aceste ouă sunt bogate în diverse vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina D, vitamina B12, riboflavină, seleniu și fosfor.