Diferența dintre clasa 1 și clasa 2 la tren. Ce primești pentru banii în plus pe care îi dai
Te-ai întrebat care e diferența dintre clasa 1 și clasa 2 la tren? Aproape fiecare tren are vagoane de clasa întâi și a doua. Cu toate acestea, în majoritatea trenurilor, biletele la clasa a doua costă aproximativ cu o treime mai puțin decât cele la clasa întâi.
Clasele I și a II-a la CFR
În afară de preț, există câteva diferențe între clasele I și a II-a la CFR. La clasa a II-a, scaunele sunt puse față în față pe majoritatea vagoanelor, iar la clasa I, scaunele sunt puse astfel încât călătorul vede spatele scaunului din față, iar distanța dintre scaune este mai mare.
Citește și: 20 de alimente pe care să nu le consumi niciodată pe tren. Care este motivul real
O altă diferență este aglomerația, care e mai mică la clasa I, iar locurile sunt mai comode.
Dacă ai de lucru sau vrei să stai pe laptop, clasa I este decizia cea mai bună. În plus, este ceva mai puțin aglomerat decât la clasa a II-a.
De exemplu, un bilet la clasa I CFR de la București la Bacău costă 112 lei, în timp ce un bilet pentru aceeași rută la clasa 2 costă 78,5 lei
Diferența dintre clasa 1 și clasa 2 la tren
Diferența uriașă dintre locurile la clasa întâi și la clasa economică în avioane îi face pe mulți să rămână surprinși văzând cât de mică este diferența la trenuri.
Clasa a doua este destul de confortabilă; în general, este o alegere evidentă pentru oricine are un buget restrâns. Poate fi și mai distractivă. Mulți călători de clasa întâi sunt oameni de afaceri care își doresc să lucreze.
Vezi și: Inovația pregătită pentru călătoriile cu trenul în România. Cum se vor putea plăti biletele
Clasa întâi este adesea mai puțin aglomerată – un mare avantaj pe rutele populare în orele de vârf, când poate fi greu să găsești locuri la clasa a doua.
De asemenea, clasa întâi are scaune și culoare mai late și este mai probabil să aibă facilități precum aer condiționat și prize de curent (deși acum există prize în oricare clasă).
În clasa întâi, vei avea scaune mai late și mai confortabile, mai mult spațiu pentru picioare și uneori o atmosferă mai formală.
Majoritatea pasagerilor de clasa întâi călătoresc în scopuri de afaceri, așa că își petrec timpul lucrând în timpul călătoriei cu trenul.
Ceea ce surprinde pe mulți este că nu există diferență în ceea ce privește bagajele între clasa întâi și a doua.
Un punct deosebit de important între clasa întâi și a doua este serviciul de masă.
Nu toate rezervările de clasa întâi oferă serviciu de masă, depinde foarte mult de compania de tren. Câțiva oferă o masă caldă sau rece (în funcție de momentul zilei și durata călătoriei), care este servită direct la loc și este inclusă în prețul biletului.
Un alt avantaj al clasei întâi este îmbarcarea rapidă, însă în România nu există așa ceva.
Merită să dai bani în plus pentru clasa I?
Dacă ai un buget strict sau nu ești un călător pretențios, atunci clasa a doua va fi o opțiune excelentă pentru tine.
Vezi și: Despăgubiri de la CFR în cazul întârzierilor. Iată ce trebuie să faci
Deși nu vei primi aceleași condiții ca la clasa I, totul va fi confortabil. Majoritatea vagoanelor de clasa a doua pot fi și liniștite.
Deși în România nu există mari diferențe între clasa I și a II-a la tren, în Europa sau pe alte continente, diferențele sunt colosale.
De la servirea meselor, felul în care sunt dispuse scaunele, confortul și spațiul pentru bagaje, diferențele dintre clasele I și a II-a la trenuri sunt destul de mari.
În România, există diferențe puțin mai mari la trenurile private, însă la CFR, românii care au mers atât la clasa I, cât și la clasa II, spun că nu e mare diferență, decât felul în care sunt dispuse scaunele și existența măsuțelor pentru laptop sau, respectiv, absența lor.