Diana Șoșoacă vrea să candideze la alegerile prezidențiale. Mesajul avocatei după decizia CCR: „Acum mă mai opriți sau veți da încă o lovitură de stat?

de: Daoud Andra
06 12. 2024

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale a stârnit reacții puternice pe scena politică. Printre cei care au comentat foarte vocal situația se numără Diana Șoșoacă, europarlamentar și lider al partidului SOS România. Avocata a reacționat dur la anunțul CCR, reiterând intenția de a candida pentru funcția de președinte al țării.

Diana Șoșoacă: „Acum mă mai opriți să candidez?”

Diana Șoșoacă și-a anunțat, în urmă cu câteva luni, intenția de a candida la alegerile prezidențiale, dar a fost exclusă de pe lista candidaților, o decizie care a generat controverse și nemulțumiri în rândul susținătorilor săi. După ce CCR a decis anularea alegerilor din 24 noiembrie, avocata a avut o reacție categorică.

„Praful și pulberea s-a ales de aceste alegeri lovite de nulitate absolută prin excluderea mea de pe lista candidaților la prezidențiale. Acum mă mai opriți să candidez sau veți da încă o lovitură de stat? Dumnezeu nu va permite niciodată ca femeia care a luptat cel mai mult (…) să fie nedreptățită. Dumnezeu nu doarme”, a spus Diana Șoșoacă.

Partidul condus de Diana Șoșoacă, SOS România, a emis un comunicat oficial în care critică vehement decizia CCR. Potrivit partidului, anularea alegerilor reprezintă o „lovitură de stat” și o consecință a luptelor interne dintre serviciile secrete, atât românești, cât și străine.

„Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este o lovitură de stat, o luptă între serviciile secrete românești și străine. Lovitura de stat a fost dată pe data de 5 octombrie, iar în acest moment au nevoie de o nouă Revoluție. Așa cum am spus, miroase a decembrie, dar nu este nevoie să moară oameni pentru că noi nu suntem înarmați și nu putem face față atacului”, este punctul de vedere transmis de partid.

De asemenea, partidul susține că România ar fi intrat „pentru prima oară în istorie în faliment”, subliniind o criză instituțională și politică fără precedent.

Ce urmează după anularea alegerilor de către CCR

Anularea alegerilor prezidențiale de către CCR deschide un nou capitol pentru scena politică din România. Alegerile urmează să fie reluate, iar cei care aspiră la funcția de președinte trebuie să își depună din nou candidaturile.

„În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.

Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare”, se arată în motivarea Curții.