Diana Șoșoacă rupe tăcerea despre salariile mici din România: „Suntem folosiți ca cei din Africa”

de: Rosu Ioana
15 07. 2021

Diana Șoșoacă este senatorul care spune lucrurilor pe nume, indiferente de consecințe. Indiferent dacă se afla în plenul Parlamentului sau în studioul unei emisiunii, ceea ce gândește și ce știe este exprimat fără perdea. Așa a fost și în cazul unei emisiuni de ieri seară, atunci când avocata a explicat ce se întâmplă cu adevărat în spatele salariilor mici din multinaționale, din supermarketuri și în genere, din România.

„Zeci de mii de angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie”

Diana Șoșoacă a abordat miercuri seară subiectul salariilor mici din România, în ciuda profiturilor enorme care se duc în buzunarele acționarilor. Avocata se arată extrem de revoltată din cauza lipsei de acțiune a statului împotriva companiilor multinaționale, care plătesc taxe și impozite infime, raportat la venituri.

Aceasta a vorbit despre cazul supermarketurilor, care sunt asediate de organe de control, iar la final, reprezentanții instituțiilor pleaca cu portbagajele pline. Din păcate, angajații acestor companii trăiesc pe un salariu care nu le ajunge decât pentru a avea ce pune pe masă de la o zi la alta.

„Organele de control ale statului ce au făcut în cazul supermarketurilor. Toate organele de control se duc peste comerciantul român, iar dacă vor să scape, trebuie să le umple portbagajul celor care îi controlează. Știu cazuri de oameni care nu și-au mai cumpărat nimic de ceva ani, pentru că „primesc” totul.

Sunt zeci de mii de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Am reprezentat mulți angajați din supermarketuri în diverse cazuri. Multora nu li se respectă deloc drepturile. Taxele și impozitele sunt mici pentru acești oameni, iar profitul se duce în buzunarele acționarilor.

M-am săturat să văd cum multinaționalele se îmbogățesc peste noapte, iar profitul este externalizat. Nicio măsura din ultimii ani nu a fost luată în așa fel încât să producă beneficii pentru români. Totul este gândit din punct de vedere al teoriei, dar practica ne omoară. Și mai avem și politicieni corpupți care își mai iau și comisioane de la diverse corporații”, a spus Diana Șoșoacă, la Realitatea PLUS.

Politicile statului îi avantajează mai mult pe străini decât pe români

Din păcate, în ziua de azi, avantajele sunt în mare parte pentru companiile și investițiile străine, astfel că țara noastră a ajuns să fie datoare vândută. Diana Șoșoacă a subliniat, de asemenea, contrastul dintre pensiile oamenilor care mor de foame și a celor care o duc bine în această țară.

Avocata ridică problema celor care au muncit cinstit în țară, iar acum pensia nu le ajunge nici pentru a avea un trai decent. Senatoare trage un semnal de alarmă referitor la modul în care sunt văzuți cei care muncesc, respectiv ca pe niște cifre.

„De ce toate aceste politici au fost făcute în beneficiul străinilor și nu în sprijinul companiilor românești. Pâna în 1989 aveam zero lei datorii, iar la nivelul anului 2020 avem 52% din PIB datorii.

Înainte de vacanța parlamentară am adus la cunoștință în Parlament toate aceste aspecte, iar cei din PNL și USR PLUS mi-au strigat că sunt mincinoasă, fiindcă nu există pensii de 800 de lei. Să se ducă să vadă ca sunt oameni și cu pensii de 150 de lei.

Cei din conducerea țării tăriesc în statistici și cifre. Noi suntem niște simple cifre pentru ei, ceea ce este dezumanizat. La un moment dat, mulți specialiști au fost în guvernări. De ce, de cât ori ajung la guvernare, nu realizează nimic din ceea ce spun în afara guvernării.

Oamenii au muncit, au contribuit și mor de foame cu pensiile actuale. Eu nu am succes să propun măsuri, pentru că sunt Șoșoacă și fug toți de mine. Am apărat pro bono oameni care aveau astfel de probleme (…)

Suntem folosiți ca cei din Africa. Suntem o țară plină de resurse exploatate de străini. Dacă am exploata noi resursele, oamenii nu ar mai muri de foame.

Nu sunt comunistă, ci un patriot, iar lumea mă etichetează pro-rusă și pro-comunistă. Odată ce externalizezi, s-a ales praful. Suntem pe același palier cu țările africane, cu bogății imense, dar unde majoritatea oamenilor moare de foame”, a declarat Diana Șoșoacă.