Dialog halucinant la o televiziune din Rusia despre războiul din Ucraina. Ce a putut să spună un invitat: „Stop, oprește-te”

Dialog halucinant la o televiziune din Rusia despre războiul din Ucraina. Ce a putut să spună un invitat: „Stop, oprește-te”
Dezinformare în masă la un post TV din Rusia

Odată cu declanșarea conflictului ucrainean, televizunile din Rusia, mai ales cele apropiate de Kremlin, au dfuzat informații trunchiate. Celelalte medii mass-media, fie au fost închise de autorități, fie au decis să spună adevărul, sau să tacă. Dar, într-o mare de dezinformare și cenzură, apar anumite situații pe care cu greu le poți cataloga. Un astfel de episod, halucinant, a fost derulat la unul din posturile tv din Rusia zilele acestea.

Dezinformare în masă la un post TV din Rusia

Situația a avut loc în direct la Zvezda, televiziunea de stat rusă operată de Ministerul Apărării. Când militarii prezenți în studio au vrut să aducă un omagiu soldaților ruși care mureau în Ucraina, unul dintre realizatorii emisiunii a reacționat dur. „- Ce faceți?!” a strigat el. O înregistrare a întregii situații a fost difuzată de televiziune.

Invitat în cadrul unei emisiuni, difuzată de Zvezda, în studio se afla și căpitanul în rezervă Vladimir Jeranosjan, expert al Biroului rus de analiză politico-militară, îmbrăcat în uniformă. La un moment dat, rezervistul a vrut să aducă un omagiu soldaților ruși căzuți în luptele din Ucraina, declarând:

„Acolo [în Ucraina – n.r.] sunt oameni cu experiență de luptă, au trecut prin Afganistan, prin campania din Cecenia, prin Donbass. Acolo, de fapt, băieții noștri, precum și cei din Donețk și Luhansk și forțele speciale mor acum, iar țara noastră…”a declarat căpitanul în rezervă Vladimir Jeranosjan.

În acest moment, el a fost întrerupt brusc de una dintre gazdele emisiunii, acesta din urmă începând să țipe, ulterior declarând:

„Nu, nu, nu, nu, nu. Nu vreau să aud asta. Oprește-te!  Îți spun eu ce fac copiii noștri acolo! Copiii noștri ucid reptile fasciste acolo!

Acesta este un triumf al armelor rusești! Este un triumf al armatei ruse! Aceasta este renașterea Rusiei!” a strigat gazda emisiunii.

Reacțiile moderatorului, halucinante de altfel, au fost comentate de publicațiile din occident, arătând încă odată gradul de îndoctrinare și de manipulare făcută cu bună știință.

Rusia invocă acte care nu sunt reale

Încă din primele zile ale invaziei, de la Kremlin era declarat că în Ucraina se desfășoară operațiuni speciale militare de a salva poporul rus de neo-naziști și fasciști. Realitatea este cu totul alta, chiar dacă ne place sau nu. Deși motivațiile lui Putin au o bază solidă, referindu-ne aici la intențiile NATO de a-i bate în ușă, la graniță, ceea ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina este cu totul altceva.

Atât ministrul de externe rus, cât și Vladimir Putin, negau atacurile asupra obiectivelor civile de pe teritoriul ucrainean. Dar, așa cum au aratat-o destul de clar imaginile din teren, bombele rusești au căzut asupra blocurilor de locuințe, spitalelor și maternităților din orașe, precum Mariupol, Herson și chiar Kiev.

Citește și: Război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, supus unei blocade./Rusia ar putea trimite până la 1.000 de mercenari