Dezastru total pentru fotbalul românesc. Cum arată cifrele în clasamentul coeficienților UEFA

de: Beatrice Dumitru
01 09. 2023

România ar fi putut face un salt important în clasamentul coeficienților UEFA, dacă Farul și Sepsi s-ar fi calificat în grupele Conference League. Însă, înfrângerile celor două echipe au lăsat țara noastră fără puncte în acest top. Cum arată cifrele în clasamentul coeficienților.

Pe loc este România în clasamentul coeficienților

România ocupa locul 23 în clasamentul pe ultimii cinci ani realizat de UEFA și a depășise Ungaria, Cipru și Bulgaria. Totul datorită parcursului bun reușit de Farul și Sepsi din Conference League, după ce CFR și FCSB au părăsit competiția înainte de play-off.

România a plecat la drum cu cele mai bune patru formații din campionat, Farul, FCSB, Sepsi și CFR Cluj, dar niciuna nu a reușit să atingă faza grupelor. În schimb, țări precum Insulele Feroe, Islanda, Finlanda, Kosovo sau Azerbaidjan au reprezentante în această fază.

Liviu Ciobotariu, antrenorul echipei Sepsi, eliminată din play-off-ul Conference League.

Coeficientul UEFA va scădea în sezonul viitor, după ce România a rămas fără echipă în grupele europene. Deja, Suedia și Cipru ne-au depășit,  iar căderea poate continua pentru că țările care sunt în spatele nostru pot obține punctele necesare. De exemplu, Ungaria are nevoie de o victorie a lui Ferencvaros în Conference League pentru a ne coborî pe poziția 25.

Clasamentul coeficienților UEFA este realizat în funcție de rezultatele echipelor de club în ultimele cinci sezoane. În acest interval, cele mai bune stagiuni ale echipelor românești sunt 2019/2020 (coeficient 5.875, când CFR Cluj a ajuns în 16-imile Europa League) și 2022/2023 (coeficient 6.250, când FCSB s-a calificat în grupele Conference League, iar CFR Cluj în 16-imi).

FCSB a adus cele mai multe puncte în ultimii zece ani

FCSB a adus cele mai multe puncte în clasamentul coeficienților în ultimii zece ani, dar este doar pe locul 83 în Europa. FCSB are 37,5 puncte. Cea mai de succes echipă din România în cupele europene este depășită în acest clasament al ultimilor zece ani de Astana, APOEL Nicosia sau Qarabag.

A doua echipă din România în acest clasament este CFR Cluj, care a strâns 30 de puncte și se află pe poziția 106. Fosta campioană a României are mai puține puncte ca Sheriff Tiraspol sau BATE Borisov.

în grupele Champions League, România nu a mai ajuns de zece ani, iar o astfel de performanță pare tot mai greu de atins. Ultima formație care a ajuns în această fază a fost FCSB, în sezonul 2013-2014, după ce a eliminat Legia Varșovia în play-off.

În Champions League vor fi schimbări majore începând cu sezonul 2024/25. Numărul de echipe și de meciuri va crește, iar faza grupelor va suferi cele mai multe modificări. Sezonul 2023/24 din UEFA Champions League va fi ultimul sezon care se va desfășura după actualul format.

Numărul de echipe va crește de la 32 la 36, urmând ca numărul total de meciuri să ajungă la 189 pe sezon, față de cele 125 câte sunt în prezent.