Cel mai mare dezastru pentru fauna planetei: a ucis 90 de specii în 50 de ani

de: Claudiu Surmei
29 03. 2019

Oamenii de știință au descoperit cauza celui mai mare dezastru pentru fauna planetei. Este vorba despre o ciupercă responsabilă pentru „apocalipsa broaștelor”, care a dus la dispariția a 90 de specii în ultimii 50 de ani.

Microbul, despre care oamenii de știință au spus că este „cea mai rea molimă înregistrată vreaodată”, se lipește de pielea broaștelor și le mănâncă lent, până când declanșează un atac de cord. Efectele la nivel global sunt dezastruoase. „Rezultatele cercetării sunt uluitoare. Știm că citridiomicoza cauzată de această ciupercă a făcut pagube însemnate, dar vrem să ne dăm seama cât de grav este”, a declarat Dr. Benjamin Scheele, de la Australian National University.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că bacteria a dus la dispariția a 90 de specii de amfibieni, însă numărul total al speciilor afectate se ridică la 500 în America Centrală și de Sud, Africa, Europa și Australia, adică mai mult decât a afectat orice alt microb din lume.

Bacteria care a produs un dezastru pentru faună este originar din Asia

Ciuperca este originară din Asia și s-a răspândit pe glob în anii 1980 din cauza activităților umane precum comerțul cu animale. Odată ce victima a fost infectată, ciuperca intră în piele și o face să se întărească și mai apoi să cadă. Având în vedere că amfibienii respiră și beau apă prin piele, ajung în cele din urmă să moară prin deshidratare sau în urma unui atac de cord.

Ciuperca a fost descoperită în urmă cu 20 de ani, iar de atunci oamenii de știință au făcut numeroase cercetări pentru a-și da seama cât de mare este dezastrul provocat.

„Era nevoie să ne dăm seama de impactul real, care, din păcate, s-a dovedit a fi mult mai mare decât ne așteptam”, a declarat Frank Pasmans, om de știință la Ghent University. El a mai spus că descoperirea arată cât de dăunătoare este globalizarea și comerțul cu animale sălbatice.