Devine obligatoriu în România. Decizia care îi arde la buzunare pe români
Vești rele pentru români, nimeni nu s-ar fi așteptat la asta. S-a adoptat o nouă lege, care îi obligă să facă o schimbare majoră în casa lor. Când intră în vigoare noile reglementări și cine sunt cei obligați să se supună acestora.
Schimbare majoră pentru români
ANRE a emis un ordin ce cere prosumatorilor să instaleze un contor suplimentar pentru a măsura energia pe care o produc ei înșiși. În esență, această măsură are ca scop crearea unei evidențe clare a energiei verzi generate și consumate în țară.
Cu toate acestea, prosumatorii ridică o problemă importantă legată de costurile adiționale asociate cu implementarea acestor noi echipamente. Ei susțin că datele necesare sunt deja înregistrate de contorul actual și că instalarea de contoare suplimentare, estimată la peste 100 de milioane de euro, este complet inutilă.
Românii se tem că această schimbare ar putea duce la creșterea facturilor pentru toți consumatorii de energie electrică din România. Ceea ce se va întâmpla, pentru că fiecare va scoate bani din buzunar după ce contorul va fi atașat.
Potrivit unui comunicat emis de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), aceste contoare suplimentare sunt considerate inutile, mai ales că taxa pe energia consumată din producția proprie a fost abrogată conform OUG 32/2024. Cu toate acestea, ANRE persistă în solicitarea instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori.
Costurile asociate cu aceste noi echipamente sunt estimate la 100 de milioane de euro și includ atât achiziționarea echipamentului, cât și montajul și software-ul necesar pentru a le integra în sistemul existent.
Această sumă este calculată pentru aproximativ 200.000 de prosumatori și este percepută ca fiind o povară financiară semnificativă pentru consumatorii de energie electrică din întreaga țară.
”Cu toate că taxa pe soare (taxa pe energia consumată din producția proprie – n.r.) a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori.
Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
Cine suportă costurile suplimentare
Conform declarațiilor asociației, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) recunoaște că costurile asociate instalării de noi contoare vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin intermediul tarifului de distribuție.
Potrivit estimărilor oficiale, ANRE estimează că instalarea a 200.000 de astfel de contoare suplimentare va genera cheltuieli de aproximativ 20 de milioane de euro. Acești bani vor fi inițial suportați de către distribuitori, însă ulterior vor fi recuperați din facturile de energie ale consumatorilor prin intermediul majorării tarifului de distribuție.
Statisticile arată că în 2021 existau aproximativ 12.000 de prosumatori în România, persoane care își produceau singuri energia electrică, în principal folosind surse de energie regenerabilă, precum energia solară. În prezent, acest număr a crescut spectaculos, ajungând la aproximativ 120.000 de prosumatori, adică de zece ori mai mulți decât acum trei ani.
”ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se mai arată în comunicatul APCE.