Devine obligatoriu în anul școlar 2024-2025. Toți elevii vor trebui să aibă acest portofoliu, legea e clară

de: Violeta Badea
05 08. 2024

Începând cu anul școlar 2024-2025, fiecare elev din România va fi obligat să aibă un portofoliu personal, de la grupa mijlocie de grădiniță până la absolvirea liceului. Această măsură a fost introdusă de Ministerul Educației pentru a centraliza și evalua progresul educațional al fiecărui școlar pe parcursul anilor de studiu. Deși portofoliul educațional a fost menționat în Legea Educației încă din 2011, abia acum devine o realitate aplicabilă în grădinițe și școli.

Ce va conține portofoliul educațional

Portofoliul personal al elevului va include o serie de documente esențiale care reflectă performanțele și realizările sale educaționale. Printre acestea se numără rezultatele școlare, fișa matricolă, notele obținute la examenele naționale, diplomele și certificatele primite pentru diverse activități extracurriculare.

Conform Legii Educației 198/2023, portofoliul va cuprinde și certificări care prezintă rezultatele la disciplinele de studiu, evaluări naționale, produse și rezultate ale activităților desfășurate, precum și alte documente relevante pentru evaluarea competențelor dobândite.

Citește și Ghiozdane mai ușoare pentru elevi, schimbarea dorită de Ministerul Educației în România. Ce trebuie să știe părinții!

Reacțiile părinților și cadrelor didactice

Introducerea portofoliului educațional a generat diverse reacții în rândul părinților și cadrelor didactice. Părinții consideră că acest portofoliu va oferi o imagine clară a progresului educațional al copiilor lor și va ajuta la identificarea nevoilor de sprijin.

Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților, a subliniat importanța unui regulament detaliat care să reglementeze conținutul și utilizarea portofoliului, potrivit antena3.ro.

Daniela Voinea, director la Școala ”Sfinții Voievozi”, a menționat că portofoliul va fi util pentru a evalua realitatea aptitudinilor și intereselor elevilor, contribuind astfel la orientarea profesională corectă a acestora.

În ceea ce privește modalitatea de întocmire a portofoliului, cadrele didactice preferă varianta digitală pentru a evita problemele legate de stocarea și gestionarea dosarelor fizice.

Ministerul Educației a anunțat că, în termen de 36 de luni de la implementarea legii, portofoliul va fi disponibil și în format digital, integrat în Sistemul Integrat de Management al Școlarității.

”Articolul 133 – (3) În termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, portofoliul educațional va fi realizat și în format digital integrat, ca parte a Sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației prin intermediul UESMATD”, se arată în lege.

Citește și Apare o nouă bursă pentru elevii din România. Vestea momentului de la Ministerul Educației!