Devine interzis la locul de muncă. Schimbarea de care trebuie să știe românii, Klaus Iohannis a semnat legea
Va deveni interzis la locul de muncă! Joi, 28 martie 2024, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii între colegi la muncă. Toți angajații, fie că sunt la privat sau la stat, sunt vizați de noua lege!
Klaus Iohannis a semnat legea privind hărțuirea în activitatea profesională
La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care România aderă la convenţia OIM 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii la muncă. Acest act normativ are ca scop prevenirea şi eliminarea oricărui tip de violență și hărțuire între colegi.
Scopul principal al acestei legi este să elimine total violența și hărțuirea în mediul profesional. Această convenție a fost adoptată de Organizația Internațională a Muncii la Geneva, la data de 21 iunie 2019, în cadrul celei de-a 108-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii.
„Ratificarea convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz. De asemenea, proiectul extinde noţiunea de astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.
Angajații, protejați la locul de muncă
Astfel, angajații, persoanele în perioada de probă, de ucenicie, în practică, sau chiar foştii salariați, vor fi protejați în caz de „violenţă și hărțuire” la locul de muncă. Acest concept acoperă, pe lângă abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea şi mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările și urmărirea sau supravegherea.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat că ratificarea convenţiei OIM aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Drept urmare, actul normativ se va extinde și la delegaţii, team-building-uri sau orice spaţii publice sau private care au legătură cu activitatea profesională.
Tot mai multe cazuri în România
În ultimii ani, specialiștii în resurse umane au confirmat că s-au confruntat des cu asemenea cazuri, dar nu au știut cum să le gestioneze. De cele mai multe ori le este dificil să facă diferența între un comportament repetitiv și o acțiune în sine.
„La locul de muncă acest lucru poate să vină din presiunea emoțională foarte mare, fie că o pune managerul care sub impulsul personal ridică tonul, bruscări poate, se aruncă cu obiecte în birou, nu în cineva. Hărțuirea morală e la fel de des întâlnită, și aici facem referire la diverse comentarii care duc ușor în discriminare, sau un mesaj pe care ni-l dă managerul la o oră din zi și din noapte, care să ni se pară că este ofensator, toate acestea când se repetă și nu sunt discutate, duc într-o zonă de hărţuire”, a precizat Aida Chivu, specialist HR