Devine interzis în toată România. Ce înseamnă legea fugarilor adoptată azi, 14 mai 2024
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat marți, 14 mai 2024, că legea fugarilor a trecut de votul Camerei Deputaților, for decizional în cazul proiectului legislativ, urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Devine interzis ca statul să mai plătească aceste cheltuieli.
Legea fugarilor a fost trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis
Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat proiectul inițiat de Ministrul Justiției privind reglementarea modalității de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, precum şi modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România.
Marți, 14 mai, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a dat undă verde pentru implementarea inițiativei legislative și, astfel, legea merge la președintele Klaus Iohannis spre a fi promulgată. Anunțul a fost făcut de ministra Justiției, Alina Gorghiu, care consideră că proiectul este unul de bun simț.
„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţie”
„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare”, a anunțat ministra Justiției, Alina Gorghiu.
Politiciana PNL a precizat că, în anul 2023, statul român a cheltuit o sumă de aproape 10 milioane de lei pentru a-i aduce pe fugarii condamnați de instanță înapoi în țară, în scopul ispășirii pedepsei. Condamnații care și-au descoperit „valențe de atleți penali” vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar.
Românii condamnați vor suporta singuri cheltuielile pentru revenirea în țară
Persoanele condamnate în România, care fug pentru a scăpa de pedeapsă, nu vor mai fi aduși înapoi în țară pe cheltuiala statului, ci pe cheltuiala proprie, a precizat ministra Justiției, Alina Gorghiu.
„Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat Alina Gorghiu despre proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaților.
Ce se întâmplă dacă o persoană fuge de urmărirea penală versus de executarea pedepsei
În circumstanțele condamnării unui fugar, se aduc în discuție două scenarii. Primul este cel în care persoana condamnată fuge de urmărirea penală sau de judecată, caz în care costurile aducerii în ţară se adaugă la cheltuielile judiciare, potrivit explicațiilor oferite de Alina Gorghiu.
Al doilea scenariu vizează condamnatul care fuge de executarea pedepsei, situație în care banii vor fi recuperaţi printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile.
Legea fugarilor, trimisă la președintele Klaus Iohannis spre a fi promulgată, are ca scop limitarea infracțiunii de a fugi din țară din cauza condamnării și descurajarea acestei atitudini, potrivit News.ro.