Devine interzis în școli, din septembrie 2024. Ce nu mai au voie să facă elevii, țara de lângă România a dat ordinul

de: Daoud Andra
09 08. 2024

Noul an școlar vine cu unele schimbări care s-ar putea să nu fie pe placul elevilor. Autoritățile au decis să interzică telefoanele mobile în școli, iar elevii care vin cu astfel de dispozitive asupra lor trebuie să le predea profesorilor, urmând a le recupera la finalul orelor.

Se interzic telefoanele mobile în școli

Țările din Europa încearcă să limiteze pe cât posibil folosirea dispozitivelor mobile în timpul orelor, iar unele dintre ele au apelat la măsuri drastice. Autoritățile din Ungaria au transmis că telefoanele mobile vor fi interzise în școli, începând cu data de 1 septembrie. Elevii din țara vecină nu mai au voie la cursuri cu telefoane asupra lor și vor fi nevoiți să le predea profesorilor, la începutul orelor, urmând să pe plimească înapoi, când pleacă acasă.

Nu doar telefoanele vor fi interzise, ci și tabletele și alte dispozitive mobile care au acces la internet. De asemenea, ungurii interzic în școli și orice fel de echipament capabil să înregistreze audio-video. Documentul care anunță interzicerea telefoanelor în școli precizează însă că în anumite cazuri, se pot face excepții.

Utilizarea smartphone-urilor la ore trebuie să fie ”justificată și acceptată de către directorii sau profesorii școlilor”, anunță autoritățile maghiare. Profesorilor le revine sarcina de a-i controla pe elevi pentru a vedea dacă au asupra lor obiecte interzise și să le confiște, până la sfârșitul orelor din ziua respectivă.

Vestea nu a fost bine primită nici de unele cadre didactice, care au spus că trebuie să se transforme în jandarmi. Decizia a fost criticată inclusiv de Sindicatul Democrat al Profesorilor din Ungaria.

Elevii din Ungaria nu mai au voie cu telefoane la școală

Ce prevede legea în România

În țara noastră, Statutul Elevului de anul trecut prevedea că folosirea telefoanelor mobile la ore este interzisă. Elevilor nu le este însă interzis să vină cu aceste dispozitive asupra lor, atât timp cât nu le folosesc în timpul orelor.

”Elevilor le este interzis: g) să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență, se arată în Articolul 15 din Statutul Elevului.

”În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”, se precizează și în Articolul 186 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP).