Devin 6 şi 7 ianuarie zile libere în 2023? Românii ar putea sta acasă de Bobotează şi de Sfântul Ion

de: Sabina Anastasia
24 12. 2022

Angajații români vor avea, potrivit legislației actuale, 15 zile libere în 2023. Mulți speră să se bucure de o nouă minivacanță, în circumstanțele în care politicienii au supus la vot un proiect de lege care propune ca zilele de 6 și 7 ianuarie să devină libere naționale. Dacă inițiativa va primi voturile necesare, românii ar putea sta acasă de Bobotează şi de Sfântul Ion. Devin 6 şi 7 ianuarie zile libere în 2023?

Zile libere în 2023. Calendarul complet cu sărbătorile legale 

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea angajaților români au zile libere și se bucură de timpul petrecut în familie. Ce zile libere vor mai avea, după intrarea în noul an, poți afla în rândurile de mai jos. Conform legii aflate în vigoare în prezent, lucrătorii beneficiază, în anul 2023, de 15 zile libere. Dintre acestea, nouă sunt acordate în zile de sărbătoare religioasă.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere în anul 2023 se acordă astfel:

  • 1 și 2 ianuarie – prima și a doua zi de Anul Nou;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie – Vinerea Mare;
  • 16 și 17 aprilie – prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai – Ziua Muncii;
  • 1 iunie – Ziua Copilului;
  • 4 și 5 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Ce stabilește Codul Muncii

În zilele libere, angajații români nu activează în domeniul profesional. Există, însă, și muncitori care trebuie să se prezinte la locul de muncă. Este vorba despre persoanele care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește că angajatorii sunt obligați să ofere zile libere compensatorii. Astfel, într-un termen maxim de 30 de zile, lucrătorii trebuie să beneficieze de zile libere ca în cazul unui angajat normal. Dacă angajatorul nu dorește să ofere zi liberă, este obligat prin lege să acorde un spor salarial pentru activitatea desfășurată suplimentar.

Venitul financiar suplimentar acordat salariatului nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază aferent muncii realizate în cadrul unui program normal de activitate. Potrivit Codului Muncii, angajatorii care nu respectă aceste prevederi legislative riscă să fie sancționați financiar cu sume de până la 10.000 de lei.

Devin 6 şi 7 ianuarie zile libere în 2023

În altă ordine de idei, mulți angajați speră ca, în luna ianuarie, să beneficieze de o nouă minivacanță. Totul, în contextul în care zilele de 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate sărbători legale. Acest scenariu s-a luat în calcul după ce PSD a inițiat un proiect de lege potrivit căruia Boboteaza și Sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sunt zile libere.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat în urmă cu mai multe luni. La începutul lui decembrie 2022, inițiativa a fost adoptată tacit, fără dezbatere și vot în termen legal.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezului Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pentru ca proiectul să devină lege, trebuie să primească și voturile deputaților. În prezent, inițiativa se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Pentru că procesul legislativ este unul complex, cel mai probabil angajații români nu vor avea liber de 6 și 7 ianuarie. Dacă inițiativa va trece la vot, salariații se vor putea bucura de o nouă minivacanță în prima lună a anilor ce urmează 2023.