Cum vor primi bani de la stat deținuții. Tudorel Toader face calculele

de: Iorgu Ianusi
14 03. 2019

Tudorel Toader, ministrul Justiției, anunță că Guvernul va plăti despăgubiri pentru deținuții care au stat în condiții improprii în închisori. România este obligată printr-o decizie pilot a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO)  să acorde despăgubiri în astfel de situații, precizează ministrul.

Totuși, bani de la stat pentru că au fost ținuți în celule supra-aglomerate sau în spații murdare vor primi doar cei care au dat în judecată statul român la CEDO.

Deși ministrul Justiției a evitat să precizeze despre ce sume este vorba, bani ar urma să primească peste 3.200 de deținuți.

„Suntem pe locul doi la numărul de sesizări împotriva statului român la CEDO şi în decizia pilot Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care s-au adresat Curţii. Prin urmare, vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim la un interval să ne ducem până în aprilie 2012, să vedem cine şi cum a fost deţinut, iar noi să-i conferim suma de bani.”
Tudorel Toader la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor

Proiectul de acordare a despăgubirilor pentru deținuți va fi inspirat din măsurile similare luate de Italia și Ungaria.

„Suma se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă doar la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. (…) Proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela, ca şi în alte împrejurări, la o despăgubire sau la o plată eşalonată.”
Tudorel Toader, ministrul Justiției

Tudorel Toader: „Italia a dat 8 euro pe zi, Ungaria a dat 5 euro”

La întrebarea jurnaliștilor privind sumele pe care le va aloca statul pentru desăgubirea deținuților care s-au adresat CEDO, ministrul Tudorel Toader a evitat un răspuns clar.

„Va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, va trebui să vedem care e impactul financiar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state ce au avut o problemă similară – şi am vorbit aici de Italia, care a dat 8 euro pe zi, Ungaria, care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă, care să constituie un remediu efectiv.”
Tudorel Toader, ministrul Justiției

Plata despăgubirilor s-ar putea face și în tranșe.

„Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia. Acum, când mă întrebaţi, neavând datele la care am făcut referire riguros exacte, sigur că nu pot avansa eu o sumă, cert este că zilele trecute am primit chiar de la grefa CEDO o infogramă privind discuţiile avute de către agentul guvernamental cu grefa CEDO şi se jalonează posibile soluţii. Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl vom definitiva.”
Tudorel Toader, ministrul Justiției