Detaliul esențial de pe eticheta produsului pe care să-l verifici, înainte de cumpărături. Mulți fac greșeala asta

de: Năstase Mirabela
10 02. 2022

Care este detaliul esențial de pe eticheta produsului pe care să îl verifici înainte de a face cumpărături. Eticheta produsului trebuie verificată ori de câte ori dorești să cumperi un produs. Detaliul esențial de pe eticheta produselor trebuie atent verificat, mai ales atunci când este vorba despre mâncare.

Detaliul esențial de pe eticheta produsului pe care să-l verifici

Pe lângă alte informații, detaliul esențial de pe eticheta produsului pe care să-l verifici, înainte de cumpărături este termenul de valabilitate. Speciliștii atrag atenția că nu trebuie să cumperi alimente care expiră mâine sau poimâine, dar nici cele din categoria acelora care nu expiră niciodată. Urmărește, de asemenea, și data fabricației, pentru că numai așa îți poți da seama cât de scurt sau cât de lung este termenul de valablitate.

De asemenea, trebuie să eviți alimentele care au avut o dată de expirare modificată, supraștampilată. În plus, trebuie să fii atent dacă alimentul a fost corect depozitat și nu a stat în lumina soarelui ori la umezeală. La alimentele congelate trebuie să verifici data congelării și să nu optați pentru produse care au fost congelate de mai multe ori la rând.

Pe lângă termenul de valabilitate, mai trebuie să citești și ce conține eticheta produsului: ingrediente, aditivi, arome, apă. În ce privește aditivii, trebuie să știi că sunt substanțe chimice adăugate în alimente ca să le îmbunătățească, să lepotențeze gustul, aspectul (culoarea) sau ca să le prelungească termenul de valabilitate, mai precis ca să reziste mai mult timp la raft.

Astfel, E-urile au fost inventate ca să servească pe post de coloranți, conservanți, antioxidanți și corectori de aciditate, agenți de îngroșare sau de afânare, îndulcitori, antiaglomeranți, potențatori de aromă. Aceste E-uri se împart în 3 categorii principale: inofensive, suspecte și nocive.

Inofensive:

E 100 Curcumina (colorant)
E 471 Mono/digliceride ale acizilor grași (stabilizator, emulgator)
E 440 Pectine (emulsifiant)
E 414 Guma arabica (agent de îngroșare)

Suspecte:

E 633 Inozinat calciu (potențiator de aromă)
E 967 Xilitol (antiaglomerant)
E 551 Dioxid siliciu (antiaglomerant)
E 445 Esteri glicerici ai rășinilor din lemn (agent îngroșare)

Periculoase:

E 621 Glutamat monosodic (potențiator de aromă)
E 407 Caragenan (emulgator)
E 220 Dioxid de sulf (conservant)
E 211 Benzoat de sodiu, de potasiu (conservant)
Dacă te interesează să studiezi mai în amănunt, îți recomand Ghidul aditivilor alimentari, realizat de Ministerul Sănătății.

Specialiștii recomandă achiziționarea de alimente bio, întocmai pentru minimiza riscul expunerii la aditivi sau la alimente care au pe etichetă maxim 3 aditivi, pentru a evita acumularea acestora în organism.