Detalii secrete despre bona familiei Ceaușescu au ieșit la iveală. Ce era obligată să facă zilnic

de: Ștefan R. Apostol
03 07. 2021

Cei doi dictatori comuniști, Nicolae și Elena Ceaușescu au avut trei copii. Valentin, primul, Zoia al doilea copil și Nicu, venit al treilea pe lume. Conform unor declarații date de Ion Gheorghe Maurer, primii doi copii nu ar fi fost ai lui Nicolae Ceaușescu. Maurer făcea aceste afirmații în cartea publicată de Lavinia Betea, „Maurer și lumea de ieri – Mărturii despre stalinizarea României”.

Viața de familie a lui Nicolae și Elena Ceaușescu

De-a lungul timpului, pe marginea familiei celor doi, au existat diferite zvonuri și povești, precum cele relatate în cartea „Maurer și lumea de ieri – Mărturii despre stalinizarea României”, de Gheorghe Maurer.

În cartea scrisă de Lavinia Betea aflăm că într-adevăr Nicolae și Elena Ceaușescu se căsătoreau în 1947, la acel moment Elena fiind însărcinată cu Valentin. Doi ani mai târziu, în 1949 venea pe lume Zoia, iar în 1951 cel de-al treilea copil, Nicușor, venea și el pe lume.

„Elena Ceaușescu, înainte de a se mărita cu el, a trăit nu știu cu câți. A făcut și doi copii – nu știu cu cine – o fată și un băiat. Când Ceaușescu a ieșit, în ʼ44, în lume, ea s-a agățat de el. Și s-a agățat așa de bine că a luat-o de nevastă. Ceaușescu i-a adoptat copii pe care-i cu alții și i-a mai făcut și el un copil, pe Nicușor.

Mai târziu, mi-am dat seama că acestă femeie îl stăpânește în așa măsură pe Ceaușescu, încât, de fapt, ea conduce. El nu face decât ceea ce spune ea. Și că, probabil, ea hotărâse ca el să exercite conducerea sub forma unei stăpâniri dictatoriale”, spune Gheorghe Maurer în cartea Laviniei Betea.

Ilona, unguroaica ajunsă bona familiei Ceaușescu

După ce Nicolae Ceaușescu ajunge în primul eșalon al PCR, precum era moda nomenclaturișitlor, decide să angajeze bonă pentru cei doi copii, Valentin și Zoia. Așa se face că Cserey Ilona, în vârstă de 15 ani, o ardeleancă de etnie maghiară, ajunge în Capitală și rapid devine angajata familiei Ceaușescu. Micuța Ilona, cu ajutorul unei consătene, care lucra ca bucătăreasă, ajunge să se angajaeze în casa celor doi, unde rămâne timp de cinci ani.

Într-un interviu inedit, la mulți ani după dispariția celor doi dictatori, Nicolae și Elena Ceaușescu, Cserey Ilona a povestit celor de historia.ro despre cum a fost viața ei în casa celor doi, și despre cei doi copii ai familiei. Printre multele povești, Ilona a povestit despre cum era micuțul Valentin în zilele copilăriei.

„Se băga în toate, fugea, nu stătea locului o clipă. Când îl scoteam la plimbare, fugea, era aşa iute, m-am temut, ce mă fac dacă îl loveşte o maşină? Până am spus la doamna că nu mai merg cu el pe stradă. La grădiniţă îl duceam cu maşina. Peste drum de casă stătea o altă familie, unde lucra tot o fată de la noi. Valentin se ducea acolo. Fata a spălat ceva, a lăsat pe jos ligheanele cu apă fierbinte, el s-a dus şi a căzut în apă. Fata a început să ţipe “Vină, Iluş!”, când l-am scos, era tot opărit, tot s-a ars.

Aşa de tare m-am speriat, am început să plâng, nu ştiam ce să fac. Am dat telefon la părinţi, au venit imediat acasă, m-au întrebat “Ce-aţi făcut la copil?”. L-au dus imediat la spital. Eu am aşteptat acasă, stăteam şi plângeam, am vrut să plec, nu voiam să mă ducă la Miliţie… După un timp a venit domnul Ceauşescu, mi-a spus “Iluş, te rog să mergi cu mine la spital, copilul plânge, nu vrea să stea fără tine”. Am mers, am stat cu el două-trei săptămâni, până s-a vindecat.””, a povestit Cserey Ilona.

Nicolae Ceaușescu îi spunea mereu „te rog”

Ilona mai povestește că nu a pățit nimic, Nicolae Ceaușescu fiind cel care se purta frumos cu ea, de altfel acesta ar fi avut grijă și de familia tinerei fete. În același timp femeia și-aduce aminte că de fiecare dată când vroia ceva, Nicolae Ceaușescu i se adresa cu „te rog”.

„A venit şi mama odată la Bucureşti, cu o prietenă de-a ei, a venit la mine. Nu a trebuit să cumpere nimic.

Când a plecat mi-a dat voie să o duc la gară cu maşina. Ei i-au plătit şi biletul de tren şi i-au dat toate de mâncare, nu aveau aici, acasă, era sărăcie…”, mai povestește Ilona.

În aceeași perioadă în care venea pe lume Nicușor, Ilona avea să plece acasă, în satul Estelnic, din Covasna. Aici avea să se căsătorească, dar nu a avut niciodată copii. Ilona mai spune că la Revoluție a plâns la cele întâmplate, femeia susținând că pentru ea a fost un om cumsecade.