Destinația cu aer curat și priveliști de vis, ideală pentru minivacanța de Sfânta Maria. Se află în România și e unică în Europa!

de: Daoud Andra
15 08. 2024

Minivacanța de Sfânta Maria reprezintă o ocazie perfectă de a evada din agitația orașului și de a petrece timp în natură. În România există multe locuri ce merită să fie vizitate și descoperite, pe lângă destinațiile deja cunoscute și care au devenit comerciale. Iată unde poți admira peisaje de vis și te poți bucura de aer curat în vacanță!

Locul din România care oferă o priveliște unică

Țara noastră ascunde multe locuri care îți taie respirația prin priveliștea pe care o oferă și pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață. Un astfel de loc este și la Vulcanii Noroioși, care oferă un adevărat spectacol al naturii pentru oricine îl vizitează.

Acești vulcani sunt unici datorită modului în care s-au format și pot fi vizitați în mai multe locuri din țară: la Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, în zona Transilvaniei, în anumite zone din Moldova și la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, aceștia fiind și cei mai spectaculoși.

Vulcanii Noroioși sunt un fenomen geologic unic și fascinant, nu doar în România, ci și în Europa. Aceștia reprezintă o formațiune geografică rezultată în urma erupțiilor de noroi și gaze.

Vulcanii Noroioși

Cum au apărut Vulcanii Noroioși

Această formă de relief a apărut în urma unui proces complex, în urmă cu mult timp. Au fost descoperiți în jurul anului 1867, din întâmplare, în timpul unor căutări de petrol. În urmă cu 100 de ani, în 1924, au fost declarați rezervație naturală și reprezintă un punct de atracție pentru turiști.

Potrivit geologilor, s-au format în urma mai multor procese care au avut loc în pământ. În adâncurile solului, există rezervoare de gaze, în special dioxid de carbon și metan, care sunt presurizate și urcă spre suprafață. Aceste gaze pot pătrunde prin straturile de sol, cauzând acumularea de presiune subterană. Dacă presiunea devine suficient de mare, poate cauza apariția unor fisuri și rupturi în sol.

Când gazele ating suprafața, ele pot împinge noroiul și apa din sol, creând erupții asemănătoare cu cele ale vulcanilor clasici, dar în loc de lavă, sunt expulzate amestecuri de apă, noroi și gaze. Aceste erupții sunt mai puțin violente decât cele ale vulcanilor clasici și nu produc lavă sau cenușă, ci un noroi vâscos și adesea rece.

Noroiul împins la suprafață prin presiunea gazelor din sol se usucă și se întărește dând zonei un aspect unic. Spre deosebire de vulcanii clasici, aceștia nu sunt înalți, pentru că noroiul care iese la suprafață este foarte lichid și se scurge imediat.