Deserturi cu dovleac. Cele mai delicioase prăjituri de făcut toamna

de: Anca Lupescu
23 10. 2023

Începând din septembrie până în noiembrie, dovleacul este vedeta toamnei. Dar dovleacul nu înseamnă doar tradiționala plăcintă. Se pot face o mulțime de deserturi cu dovleac, de la fursecuri delicioase până la chec cu ciocolată și dovleac. Este atât de versatil, încât poți face și o varietate mare de mâncăruri cu el, de la supă cremă, până la sosuri și chifteluțe de legume.

Cu ce să combini dovleacul în rețete

Ciocolata și dovleacul formează o combinație divină. Dovleacul adaugă o dulceață subtilă și o textură pufoasă multora dintre rețetele de desert obișnuite, precum chec cu ciocolată și fursecuri.

Vezi și: Dovleac la cuptor rețeta turcească. Siropul care îi dă un gust senzațional

Vrei să diversifici selecția de deserturi toamna asta? Plăcinta americană cu dovleac e minunată, dar nu te opri aici. Rulada cu dovleac este fantastică și îi vei surprinde pe toți cu acest desert portocaliu, cu o cremă incredibil de fină și gustoasă.

Dacă îți place dovleacul, nu te opri doar la clasicele preparate. Îl poți mânca copt, cu o felie de pâine prăjită, cu puțin zahăr presărat pe deasupra sau poți face cele mai minunate creme pentru deserturi.

Alternativ, îl poți folosi pentru a face chifteluțe de legume, ca umplutură pentru ravioli, în tocănițe sau un ghiveci de legume de toamnă senzațional. 

Deserturi cu dovleac

Dacă ai musafiri și vrei să îi impresionezi toamna asta, ți-am pregătit câteva rețete delicioase cu dovleac. 

Este super ușor de lucrat cu el, pentru că tot ce trebuie să faci este să îl tai și să îl pui la cuptor, Apoi, vei folosi pulpa moale în tot felul de prăjituri minunate.

Plăcintă cu dovleac americană

Ai nevoie de:

  • Ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de făină 
  • 1 pachet aluat de plăcintă 
  • 3 ouă mari, bătute
  • 400 g piure de dovleac
  • 3/4 ceașcă de zahăr brun,
  • 1 ceașcă de smântână groasă
  • 2 lingurițe de amestec de scorțișoară și nucșoară 
  • 1 linguriță de extract de vanilie pur
  • 1/4 linguriță de sare 
  • Frișcă pentru servire
  • Încinge cuptorul la 190°C. Pune o tavă în cuptor. Unge ușor o formă de plăcintă cu ulei de floarea soarelui.

Citește și: Pizza cu dovleac, preparatul special pe care îl vei adora toamna asta. Rețeta rapidă și savuroasă e pentru cei mai îndrăzneți

Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întinde aluatul într-un cerc. Așează-l peste forma de plăcintă și apasă ușor pentru a îl potrivi în toate marginile. Taie excesul de aluat și înțeapă-l cu furculița pe alocuri. Lasă-l la răcit în frigider până când este rece, cel puțin 30 de minute sau până la 3 ore.

Coace crusta până când partea de sus și marginile sunt uscate și fixe, timp de 15 până la 18 minute.

Redu temperatura cuptorului la 175°C. Într-un bol mare, amestecă ouăle, dovleacul, zahărul brun, smântâna, amestecul de scorțișoară și nucșoară, vanilia, sarea și făina până obții un amestec omogen. 

Toarnă amestecul de dovleac în crustă. Așează cu grijă forma de plăcintă pe tava preîncălzită.

Coace plăcinta până când umplutura este stabilă în centru și crusta este aurie, timp de 45 până la 50 de minute. Oprește cuptorul, lasă ușa întredeschisă și lasă plăcinta să se răcească timp de 30 de minute. Transferă tava pe un grătar de sârmă și lasă să se răcească complet.

Taie plăcinta și servește fiecare felie cu frișcă.

Biscuiți cu ovăz și dovleac

Ai nevoie de:

  • 120 g făină 
  • 1 1/2 lingurițe amestec de scorțișoară și nucșoară p
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare 
  • 115 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 105 g zahăr brun deschis
  • 1 ou mare
  • 100 g piure de dovleac
  • 2 lingurițe sirop de arțar
  • 135 g fulgi de ovăz
  • 50 g nuci tocate

Încinge cuptorul la 180 de grade și tapetează cu hârtie o tavă. 

Citește și: Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust unic, cu o aromă specială

Într-un bol mare, amestecă făina, amestecul de scorțișoară și nucșoară pentru plăcintă cu dovleac, praful de copt și sarea. Într-un alt bol mare, folosind un mixer electric la viteză medie, bate untul și zahărul brun până devin spumoase, timp de aproximativ 2 minute. 

Aaugă oul, piureul de dovleac și siropul de arțar și bate la viteză medie până se omogenizează, apoi adaugă treptat amestecul de făină și amestecă până la omogenizare completă. Adaugă fulgii de ovăz și nucile pecan. Acoperă și pune la frigider până devin reci, cam 30 de minute.

Scoate cu lingura 16 bile de aluat și așează-le la distanță de aproximativ 5 cm pe tăvile pregătite. Presează ușor cu palma pentru a le aplatiza. Coace biscuiții până devin fermi și ușor rumeni, timp de 14 până la 16 minute. Lasă-i să se răcească și servește-i. Poți face o glazură simplă din zahăr și lapte dacă vrei să fie mai dulci.

Chec cu Nutella și dovleac

Ai nevoie de:

  • Ulei de floarea soarelui
  • 240 g făină de grâu
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță amestec de scorțișoară și nucșoară 
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare 
  • 2 ouă mari
  • 150 g de piure de dovleac
  • 150 g zahăr granulat
  • 1/2 ceașcă de ulei vegetal
  • 1/4 ceașcă de lapte bătut
  • 1 linguriță de extract de vanilie pură
  • 1/2 ceașcă de Nutella

Preîncinge cuptorul la 175°C și unge o formă pentru chec cu dimensiunile cu ulei, apoi tapeteaz-o cu făină și aruncă excesul.

Te-ar putea interesa și: Cum faci cel mai bun dovleac copt. Secrete de la bunici pentru un gust ca în copilărie 

 Într-un bol de dimensiuni medii, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, amestecul de scorțișoară și nucșoară pentru plăcintă cu dovleac, praful de copt și sarea până se combină.

Într-un bol mare, amestecă ouăle, piureul de dovleac, zahărul, uleiul, laptele bătut și vanilia până obții un amestec neted. 

Adaugă ingredientele uscate și amestecă cu o spatulă de cauciuc până la omogenizare. Transferă o ceașcă de aluat într-un bol mic și amestecă cu Nutella.

Pune alternativ din compoziția normală și cea cu Nutella. Introdu capătul unei scobitori în compoziție și trage înainte și înapoi prin aluat ca să iasă un model frumos. 

Coaceți checul cam 60 până la 65 de minute. Lasă să se răcească timp de 15 minute. Cu grijă scoate checul din formă, taie-l felii și servește-l.