Ce desert le face rău copiilor? Medicii demontează miturile știute în rândul tuturor părinților. De ce nu e bine cum procedează aceștia și sub ce formă nu ar mai trebui să le servească micuților dulcele preferat?
Unul din deserturile preferate ale copiilor în special în sezonul cald este înghețata. Din păcate, acesta este văzut de părinți ca un inamic, considerat vinovat pentru „roșu în gât”, afecțiune de care au parte majoritatea copiilor după ce beau sau mănâncă ceva rece. Părinții și copiii se războiesc pe dulcele răcoritor, iar medicii îl consideră un desert bun pentru micuți. Miturile create de-a lungul timpului sunt acum demontate de specialiștii care arată că pentru a evita durerile de gât și inflamația nu trebuie ca înghețata să fie topită.
„Îngheţata nu se lasă la topit, deoarece, cu toate că este topită, moale, totuşi rămâne rece. În momentul acela, gustul ne îndeamnă să luăm o cantitate mai mare, şi atunci mucoasa gâtului suferă un şoc termic foarte rapid. Apare inflamaţia, apare durerea în gât, usturimea, tusea uscată. Întotdeauna mucoasa se adaptează, cu o singura condiţie, să se petreaca această schimbare de temperatură într-un timp relativ lung, asta însemnând 5-7 minute şi nu în 40 de secunde”
Medici orl-iști
Le este recomandat părinților să le dea copiilor o înghețată de 50-100 de grame pe zi, mâncată încet. Cauzele reale pentru inflamația gâtului, durerilor sau iritare a laringelui sunt provenite, de fapt, din diverse infecții virale sau bacteriene.
”Îngheţata este recomandată copiilor, dacă este mâncată cu grijă. Nu trebuie să fie foarte cald afară şi nici copilul să nu fie înfierbântat. În caz contrar, pot apărea faringoamigdalite, laringite sau alte complicaţii. Lăsate netratate aceste afecţiunii se poate ajunge la infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare. Consumată moderat şi nu pe fugă, îngheţata nu îmbolnăveşte.”
Eliza Tighici, medic (Sursa: adevărul.ro)