Descoperirile șocante care au îngrozit lumea. Sunt atât de înspăimântătoare
De-a lungul timpului, numeroase producții de la Hollywood au dezvăluit o parte din ceea ce reprezintă meseria de arheolog. Chiar dacă la prima vedere par palpitante și misterioase, descoperirile pe care le fac cercetătorii pot fi șocante și înspăimântătoare. Unii arheologi au avut chiar ghinionul să ia parte la astfel de dezvăluiri macabre. Iată doar câteva dintre ele.
Descoperirile arheologice care au îngrozit lumea
În timp ce mulți consideră că un arheolog are parte doar de vestigii misterioase și comori ascunse, realitatea ne demonstrează că această meserie poate fi marcată de șoc și groază. Printre descoperirile arheologice cele mai șocante se numără unele cu adevărat înspăimântătoare.
Cu siguranță, după ce au reușit să sape și să dezgroape câteva astfel de vestigii, arheologii au avut nevoie de puțin timp pentru a se reface. Atât de macabre, unele dintre cele mai șocante descoperiri au stârnit inclusiv dezgustul cercetătorilor.
Gropile cu mâini tăiate
O echipă de arheologi s-a confruntat cu o situație fără precedent. În timp ce făceau săpături în zona unui palat vechi de 3.600 de ani, în orașul Avaris din Egipt, cercetătorii au rămas uimiți să descopere patru gropi cu mâinile tăiate ale unor egipteni din Antichitate. Ele au fost găsite în palatul regelui Khayan al hiksoșilor, un popor din Asia de Vest despre care se spune că a domnit la un moment dat peste o parte a Egiptului de Nord, conform stiridinlume.ro.
Două dintre gropi se aflau într-o zonă exterioară a palatului, în timp ce celelalte două se aflau chiar în afara camerei tronului. Acest fapt confirmă părerea lui Manfred Bietak, liderul săpăturilor, care a remarcat că „majoritatea mâinilor sunt destul de mari, iar unele dintre ele sunt foarte mari”, fiind deci ale unor bărbați adulți. Mâinile sunt dovezi pe care arheologii le asociază cu o practică egipteană antică. Soldații obișnuiau să taie mâinile drepte ale inamicilor, iar liderii le aruncau într-o groapă, oferind în schimb aur soldaților.
Copii înghețați, într-un ritual de sacrificiu
Incașii obișnuiau să își sacrifice copiii din dorința de a le face pe plac zeilor. Astfel, doar cei mai frumoși dintre micuți erau aleși să treacă pe vârful unui munte andin și să înghețe până la moarte. Ritualul, denumit Capacocha, reprezenta o modalitate de a evita dezastrele naturale și a marca sărbători.
Ceremonia de sacrificiu era considerată o ocazie ca cei mici să devină divinități și să atingă nemurirea. „Mumiile de gheață”, extrem de bine conservate, au fost descoperite în 1999 pe vulcanul Llullaillaco din Argentina. Trei copii, denumiți ulterior Llullaillaco Maiden, Llullaillaco Boy și Lightning Girl, au fost găsiți într-un mormânt de piatră.
Potrivit cercetătorilor, înainte de a pleca din această lume, copiii au parcurs un an de ceremonii fastuoase, pelerinaje, mâncăruri și o mulțime de bere de porumb și frunze de coca. Cel mai probabil, astfel cei mici erau determinați să primească mai ușor soarta pe care urmau să o aibă.
Puzzle-ul de schelete umane
Deși jocul de puzzle se presupune că reprezintă o activitate a copiilor, arheologii au descoperit că și strămoșii noștri obișnuiau să se „joace” astfel. În anii 2000, cercetătorii au găsit două schelete extrem de bine conservate sub ruinele unei așezări vechi de 3.000 de ani, din epoca bronzului din Highlands. Ele ar fi aparținut unui bărbat și unei femei.
Profesorul de arheologie biomedicală de la Universitatea din Manchester Terry Brown le-a studiat timp de 10 ani și a făcut o descoperire înspăimântătoare. Oasele păreau să nu se potrivească prea bine, astfel că a decis să ia mostre ADN din scheletul feminin. Astfel a descoperit că toate oasele celor două schelete proveneau, de fapt, de la șase cadavre. Studiile ulterioare au demonstrat că aceste cadavre au fost scufundate în mlaștină și apoi pescuite după un an de zile, formând un puzzle din oase umane.