Descoperirea, făcută din satelit, care poate schimba istoria. Ce au observat internauții. Imagini uluitoare
Mai nou, în timpul pandemiei, oamenii își găsesc tot felul de preocupări, care mai de care, mai interesante. Printre acestea, mai nou unii au ajuns să facă arheologia din fotoliul. Zeci de situri preistorice, romane și medievale sunt observate în imagini aeriene din sud-vestul Angliei de către oamenii care lucrează acasă în timpul stării de urgență.
Descoperirea, făcută din satelit, care poate schimba istoria
Arheologii voluntari lucrează de acasă comparând diferite seturi de date, este vorba de hărți istorice cu referință încrucișată cu date LiDAR și hărți moderne, și astfel au găsit drumuri romane, precum și situri medievale și movile de înmormântare preistorică. Oamenii de știință care caută imagini aeriene în timp ce se aflau acasă, în această perioadă a stării deurgență, au descoperit zeci de situri romane, preistorice și medievale ascunse anterior.
Ce au observat internauții.
Săpăturile arheologice sunt în prezent în așteptare din cauza pandemiei, dar cercetătorii au găsit drumuri, movile de înmormântare și așezări, toate lucrând de acasă. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au cerut echipelor de voluntari să caute prin imagini LiDAR și sondaje aeriene pentru a descoperi semne ale siturilor antice.
Arheologii voluntari amatori au făcut referință la aceste imagini topografice din Valea Tamarului, care evidențiază trăsături ascunse cu hărți istorice ale zonei. Cercetătorul principali, dr. Chris Smart, a spus că „redistribuie harta arheologică a Sud-Vestului” și că are o idee mai bună despre cum s-au dezvoltat zonele de-a lungul mileniilor.
Imagini uluitoare
Locațiile exacte ale site-urilor nu au fost făcute publice din cauza riscului ca vânătorii de comori să nu ajungă pe site-uri înainte de a fi catalogate corespunzător, dar sunt toate în Valea Tamarului. Echipa a găsit părți a două drumuri romane, în jur de 30 de incinte preistorice sau romane mari de așezare, terasamente, în jur de 20 de movile de înmormântare preistorică, precum și resturile a sute de ferme medievale, sisteme de teren și cariere.
Cei care conduc proiectul cred că vor face multe alte descoperiri în săptămânile următoare, pe măsură ce vor fi revizuite mai multe imagini, posibil sute de site-uri noi.
Echipa, condusă de Dr Smart de la Universitatea din Exeter, analizează imagini prin tehnologia folosită pentru a crea hărți topografice detaliate de către Agenția de Mediu. Vegetația și clădirile moderne pot fi eliminate din date, permițând arheologilor să privească forma suprafeței terestre pentru a găsi resturile de lucrări terestre arheologice.
„Sud-vestul are, probabil, cele mai cuprinzătoare date LiDAR disponibile încă în Marea Britanie și noi folosim acest lucru pentru a cartografia cât mai mult din mediul istoric posibil”, a spus dr. Smart.
Acestea se concentrează pe Valea Tamarului, dar se uită și la terenurile din jurul Bodmin Moor, Dartmoor, Plymouth și Barnstaple, o suprafață care acoperă 1.500 de kilometri pătrați. Informațiile au ajutat cercetătorii să realizeze că regiunea a fost mult mai dens populată în timpul epocii fierului decât s-a crezut anterior.
Cercetarea se adaugă la o bază de date în evoluție a întregului patrimoniu cunoscut din sud-vestul Angliei și include totul, de la granițele câmpului pierdut până la incinte preistorice și tot ce se află între ele.