Descoperirea din Marea Neagră care pune România pe harta istorică a lumii. „Este cea mai veche din istoria omenirii”

de: Irina
26 09. 2020

Cea mai veche ambarcațiune intactă care s-a scufundat a fost găsită. Se presupune că nava are o vechime de peste 2.400 de ani. Descoperirea aceasta din Marea Neagră pune România pe harta istorică a lumii! Vom detalia, în cele ce urmează.

Descoperirea din Marea Neagră care pune România pe harta istorică a lumii

Specialiștii au găsit, pe fundul mării, o corabie de origine grecească. Aceasta se presupune ca este cea mai veche ambarcațiune care a fost descoperită în apele Mării Negre. Nava grecească ar avea 23 de metri lungime și era intactă la momentul descoperirii sale.

Catargul, cârligele și bărcile de vâslit au fost intacte și ele. Conservarea ambarcațiunii a fost posibilă datorită lipsei de oxigen. Profesorul care a urmărit imaginile și a avut ocazia să studieze descoperirea din Marea Neagră a fost uimit și el.

”N-aș fi crezut niciodată că este posibil. O navă care a rezistat aproape intactă lumii antice, la doi kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat profesorul Jon Adams, cercetătorul principal al Proiectului de arheologie maritimă la Marea Neagră (MAP).

Cea mai veche descoperire din istoria umanității


Conform profesorului Jon Adams, nava grecească ne va ajută să ne schimbăm percepția despre istorie și cum se naviga în antichitate. Echipa de cercetători au lăsat nava pe fundul mării, dar au luat o bucată din ea. Acasta a fost datată prin radiocarbon pentru a se afla vechimea exactă.

“Acest lucru va schimba percepția noastră asupra construcțiilor navale și asupra navigației în lumea antică”, a mai adăugat profesorul Jon Adams.

Conform celor de la Universitatea din Southampton, nava grecească “este cea mai veche epavă cunoscută omenirii”. Tot ei susțin că ambarcațiunea seamănă cu modelele de pe vasele grecești cunoscute cu denumirea ”Vasul sirenă”.

„Folosind cele mai noi tehnici de înregistrare 3D pentru structurile submarine, am putut să obţinem imagini captivante, fără să perturbăm fundul marin. Am făcut mii de fotografii şi înregistrări video de înaltă rezoluţie cu fiecare epavă în parte. Un program informatic calculează poziţiile pentru milioane de puncte în spaţiu, în 3D, permiţându-ne să reconstruim navele în întregime”, a explicat profesorul Jon Adams, coordonatorul expediţiei.

Ce este Black Sea Maritime Archaeology Project


Echipa condusă de Adams se numește Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP). Aceștia au reușit să descopere circa 60 de epave navale conservate surprinzător de bine datorită lipsei de oxigen.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina. Reamintim că, în iulie 2018, în apele teritoriale ale României, scafandrii militari români au dat accidental, la 60 de metri adâncime, peste epavele a două nave, în timpul unui exercițiu de antrenament.