Descoperirea din adâncuri care poate schimba istoria lumii. Ce au găsit arheologii pe fundul Mării Mediterane

de: Emanuela Pană
22 04. 2020

Arheologii au făcut noi descoperiri în Marea Mediterană. Vese naufragiate pline de sute de artefacte, inclusiv porțelan chinezesc, ulcioare, vase de cafea, boabe de piper și țevi de tutun ilicite, au ajuns sub privirile specialiștilor. Vezi cum ar putea schimba descoperirea din adâncuri, istoria lumii.

„Comoara“ de pe fundul Mediteranei

Într-o expediție condusă de britanici, specialiștii în arheologie au descoperit 12 nave naufragiate pe albia mării, la 1,2 mile sub apele Mării Levantului, folosind roboți performanți. Navele transportau încărcături de condimente și mătase ale imperiilor grecești, romane și otomane, începând cu 300 î.Hr.

„Nu se putea mai bine de-atât! Pentru un arheolog, această descoperire reprezintă echivalentul găsirii unei noi planete. Este un belșug de obiecte impresionante («de minuni»), – am descoperit cel mai vechi porțelan de pe vremea dinastiei chineze Ming, în apele Mediteranei. Astfel de lucruri sunt destul de greu de găsit, de aceea sunt incredibil de bine păstrate. Compatativ cu vestul Mediteranei, unde aceste mormane minunate de amfore sunt ușor de găsit, în estul mării nu prea le poți obține din cauza faptului că multe epave sunt ascunse sub nămol“, a declarat Sean Kingsley, arheolog la Proiectul Naufragiu Enigma (ESP), conform dailymail.co.uk.

Descoperirea din adâncuri ce poate schimba istoria

Europa ar putea crede că a inventat noțiunile civilizației, însă cupele și oalele zdrobite dovedesc că „Orientul barbar“ a fost un deschizător de drumuri mai degrabă decât o văgăună, potrivit sursei citate.

Arheologii au descoperit 12 nave naufragiate pe albia Mediteranei. Foto: dailymail.co.uk

Bunurile descoperite sunt „remarcabil de cosmopolitane pentru capacitățile pre-moderne de transport maritim ale oricărei ere. Acestea includ cel mai vechi tip de porțelan chinezesc găsit într-o epavă mediteraneană, ulcioare pictate din Italia, 12 vase de cafea și boabe de piper. Oalele de cafea sunt tradiționale otomane – cel mai probabil au fost proprietatea personală a membrilor echipajului, deoarece fiecare are o formă și un stil diferit“, a spus Kingsley pentru The Guardian.