Descoperirea care schimbă tot ce știam până acum. Cum afectează toată omenirea
Cercetătorii au ajuns la concluzia că viața organică ar putea prospera pe planete cu o atmosferă densă de hidrogen, făcând căutarea de vieți extraterestre mult mai amplă.
Descoperirea care schimbă tot ce știam până acum. Cum afectează toată omenirea
Astronomul Sara Seager, profesoară de științe planetare, fizică și aeronautică și astronautică la MIT, se teme de viziunea noastră „terra centrică” asupra vieții și a dorit să exploreze ce alte tipuri de habitate dincolo de Pământ ar putea încuraja viața, dar nu neapărat pe bayă de oxigen, viață dependentă, bazată pe carbon, așa cum o știm.
Se cunoaște deja despre organisme, metanogenii spre exemplu, aici pe Pământ prosperă în condiții extreme, adânc sub straturile de gheață sau în solul deșert. Aceștia consumă hidrogen și dioxid de carbon și produc metan, dar ce s-ar întâmpla dacă au evoluat versiuni mai dezvoltate ale acestor organisme, acolo, în Univers?
Bacteria E. coli și drojdia supusă testelor
Sara Seager și echipa ei au studiat toleranța a doi microbi la mediile de hidrogen 100%: primul a fost bacteriile Escherichia coli, iar al doilea, drojdia. Ambele supraviețuiesc și fără oxigen, făcându-i astfel candidații ideali pentru a testa viabilitatea lumilor de hidrogen pentru susținerea vieții.
Echipa de cercetători a cultivat culturi ale fiecărui organism și apoi le-a așezat în sticle separate, umplute cu un „bulion” bogat în nutrienți pe care îl puteau hrăni. Apoi, au îndepărtat aerul bogat în oxigen și l-au înlocuit cu gaz cu hidrogen pur.
Rezultatele relevă că hidrogenul ar putea susține viața
Sticlele au fost puse într-un incubator unde au fost agitate ușor pentru a promova amestecarea culturilor cu substanțele nutritive din mediul hidrogen și au fost prelevate probe la fiecare oră timp de 80 de ore. Rezultatele au arătat că populațiile de microbi au prosperat.
Deși rezultatele au fost oarecum nesigure, arată că cercetările pentru viața extraterestră poate și trebuie să includă lumi cu hidrogen. Descoperirile echipei au fost publicate în revista Nature Astronomy.
Cum ar arăta viața pe o planetă în care abundă hidrogenul
„Există o diversitate de lumi locuibile și am confirmat că viața de pe Pământ poate supraviețui în atmosfere bogate în hidrogen”, a spus Sara Seager. Cu siguranță, ar trebui adăugate și acele tipuri de planete în meniul de opțiuni atunci când se caută viață în alte lumi.
Sara Saeger a supoziționat, de asemenea, cum ar putea arăta o lume cu hidrogen și nu pare prea diferită de ce de pe Pământ. „Ne imaginăm dacă te găsești pe suprafață, probabil că ar avea minerale bogate în hidrogen și nu ceea ce numim cele oxidate și, de asemenea, oceane, deoarece credem că toată viața are nevoie de lichid de un fel și probabil cerul ar putea fi la fel, albastru”, a spus Sara Seager.