Descoperire uluitoare: o planetă extraterestră gigantică. Oamenii de știintă au dat vestea, este prima de acest gen
Oamenii de știință au făcut o descoperire, spun ei, epocală. Aceștia au anunțat că au putut observa o planetă extraterestră gigantică. Obiectul de dimensiunea lui Jupiter, numit WD 1856 b, este de aproximativ șapte ori mai mare decât piticul alb, numit WD 1856 + 534.
Oamenii de știință au descoperit o planetă extraterestră gigantică
Oamenii de știință, astronomii, au observat semne ale unei planete uriașe intacte care înconjoară un corp stelar superdens. Acesta, conform acestora, mai este cunoscut sub numele de pitică albă, relatează un nou studiu, publicat de cei de la space.com.
Pitica albă în cauză, numită WD 1856, face parte dintr-un sistem de trei stele care se află la aproximativ 80 de ani lumină de Pământ. Noua planetă detectată este candidat la statutul exoplanetă de dimensiunea lui Jupiter. Astronomii au denumit-o WD 1856 b. Datele arată că este de aproximativ șapte ori mai mare decât pitica albă. Astronomii au mai boservat se învârte în jurul ei o dată la 34 de ore.
„WD 1856 b s-a apropiat cumva de piticul său alb și a reușit să rămână într-o singură bucată”, a declarat într-un comunicat Andrew Vanderburg, profesor asistent de astronomie la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Oamenii de știință spun că este prima de acest gen
Vanderburg și colegii săi au găsit WD 1856 b folosind Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) NASA. Acest telescop vânează lumi extraterestre, observând micile scufundări de luminozitate pe care le cauzează atunci când tranzitează sau traversează fețele stelelor gazdă din perspectiva navei spațiale.
Echipa a studiat apoi sistemul în lumină infraroșie folosind telescopul spațial Spitzer cu puțin înainte de scoaterea din funcțiune a observatorului din ianuarie 2020. Datele au arătat că WD 1856 b nu emite nici o strălucire infraroșie proprie.
WD 1856 b, planeta gigant
S-a sugerat că obiectul este mai degrabă o planetă decât o stea cu masă mică sau o pitică maro. Cu alte cuvinte un corp care se află pe linia subțire dintre planete și stele. Totuși, WD 1856 b rămâne o planetă candidată pentru moment, în așteptarea confirmării prin analize sau observații suplimentare.
„Știm de multă vreme că după nașterea piticilor albi, obiecte mici îndepărtate, cum ar fi asteroizii și cometele, se pot împrăștia spre aceste stele. De obicei, sunt distruși de gravitatea puternică a unui pitic alb. Ulterior se transformă într-un disc de resturi. De aceea am fost atât de încântat când Andrew mi-a spus despre acest sistem.
Am văzut indicii că planetele s-ar putea împrăștia și către interior, dar aceasta pare a fi prima dată când vedem o planetă care a făcut întreagă călătorie.”, a spus co-autorul Siyi Xu, un astronom asistent la Observatorul internațional Gemeni din Hilo, Hawaii, care este un program al NOIRLab al Fundației Naționale a Științei.
Echipa sugerează mai multe scenarii care ar fi putut împinge WD 1856 b pe o cale eliptică în jurul piticului alb. Această traiectorie ar fi devenit mai circulară în timp. Astfel că, pe măsură ce gravitația stelei a întins obiectul, s-au creeat maree enorme care i-au disipat energia orbitală.
Obiectele de dimensiunea lui Jupiter pot ocupa o gamă largă de mase, cum este și cazul noii planete. Acestea pot fi de la planete de câteva ori mai masive decât Pământul până la stele cu masă mică de mii de ori sub masa Pământului.