Descoperire uluitoare în curtea unui bărbat din Arad, în valoare de peste 20.000 de euro
Un bărbat din Arad s-a trezit, în timpul zilei, cu un șoim în mijlocul curții sale. Pasărea a fost atrasă de porumbeii pe care bărbatul îi crește. Omul a fost uimit, în primul rând, de cât de blândă era pasărea. Prețul unui șoim de vânătoare poate porni de la 20.000 de euro.
Apariție surprinzătoare în curtea unui bărbat
Pasărea avea o serie de echipamente extrem de scumpe atașate pe corp, așa că bărbatul a bănuit că șoimul este dresat și aparține cuiva. A durat două săptămâni până pasărea s-a reîntors la proprietarul său, aflat la sute de km distanță.
Arădeanul a deschis șoimul găsit la el în curte ca fiind „frumoasă, cu un penaj impecabil și extrem de ascultătoare”. Bărbatul a realizat că pasărea este dresată să răspundă la anumite comenzi. Inițial, omul și-a dorit să păstreze șoimul, deoarece este iubitor de păsări și crește porumbei.
Cu toate acestea, a găsit GPS-ul păsării lângă poartă. Atunci și-a dat seama că are în fața sa un exemplar scump. De asemenea, pasărea avea o stare bună de sănătate, fiind un șoim extrem de puternic, cu o deschidere a aripilor de 1 metru.
Pasărea răpitoare, extrem de costisitoare, născută și crescută în captivitate, a ajuns la proprietarul său din Slovacia. Pentru a recupera șoimul, acesta a trimis un curier după ea.
Descoperire uluitoare la Iași
La începutul acestei luni, au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în situl din Costești, județul Iași. Aici au fost descoperite morminte vechi de sute de ani în trecut. În cele opt campanii anterioare, desfășurate între 2012 și 2019, au furnizat informații extrem de importante, precum patrimoniul bogat al culturii Cucuteni.
„Cercetările din acest an au vizat cunoașterea situațiilor arheologice din partea de Vest și Sud-Vest a sitului propriu-zis, dincolo de șanțul de apărare, unde existau indiciile extensiei locuirilor, în diferite perioade istorice «protoistorice și istorice».
În noile secțiuni săpate au fost identificate 8 complexe adâncite, care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit, cu caracteristici și funcționalități gospodărești, deoarece au servit ca gropi de împrumut/extragere argilă pentru confecționarea ceramicii și a lutuielilor pentru construcții, reutilizate apoi pentru adunarea resturilor menajere”, arată responsabilul de șantier, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.
În același loc au fost descoperite 55 de morminte medievale târzii, care datează din secolele XVI – XVII, dintr-o necropolă sătească. În vatra satului Pietrișul de Sus, în imediata apropiere, au fost găsite materiale arheologice medievale din secolele XV. Tot din acea perioadă datează și primele atestări documentare ale satelor Costești și Chetriș.