Descoperire uimitoare într-o școală din Bihor. Ce au găsit oamenii acolo, la începutul anului școlar VIDEO
În timp ce guvernul pare să fi găsit soluția salvatoare pentru începutul anului școlar, promițând tablete pentru elevi și containere sanitare pentru școlile cu toalete în curte, la sate, situația este tot în derapaj continuu. Sau poate mai mult, se transformă în dezastru, cum este cazul instituției din Bihor.
Școala din Bihor devenită staul de oi
Când nu mai sunt tineri, nu există viitor – este o vorbă care se potrivește satului Corboaia, localizat în comuna Boianu Mare din județul Bihor, Crișana. În sat nu mai sunt copii, așa că încăperea de mari dimensiuni folosită pentru a-i învăța pe micuții dimprejur măcar să scrie a ajuns o ruină. Situată pe un deal, la marginea comunei, fosta școală este acum doar o clădire dărăpănată din care nu se mai aud de ani buni glasuri de copii. Acum, locul este folosit pe post de staul de oi.
Nu se mai folosește de 12 ani
Reporter: De cât timp nu se mai folosește școala?
Localnic: De 12 ani.
Reporter: Nu vă doare inima să o vedeți așa?
Localnic: Ba da, cum să nu?!
Localnic: Nu sunt copii, până o fost copii… Copiii mei, șase am avut, dar aici au umblat la școală până la patru clase, apoi la Boian.
Reporter: Dar acum văd că e pe post de staul de oi.
Localnic: Ce să facem…
Clădirea figurează și astăzi ca școală
În tot satul mai sunt în prezent doar doi copii. Școala și grădinița din comuna Boianu Mare au fost reabilitate, dar pentru clădirea din satul Corboaia nu au mai fost bani.
Situația unității de învățământ devenită staul de oi a ajuns să fie cunoscută și de Inspectoratul Școlar Bihor, prin intermediul echipei Digi24. Un oficial care a dat un punct de vedere cu privire la acest dezastru a spus că și astăzi clădirea din Corboaia figurează ca școală.
„ISJ Bihor emite și dă acordul CA al ISJ Bihor doar pentru documentațiile depuse de primării. În cazul acesta nu a fost depusă nicio documentație la Inspectoratul Școlar”, a declarat Călin Fericean, inspector la compartimentul investiții al ISJ Bihor.
Prea săraci pentru educație
Avem sute de mii de copii mult prea săraci ca să facă școala online. De altfel, tot mai mulți nu vor ști niciodată să scrie. Trăiesc în case cu podele de lut și mănâncă în zilele de sărbătoare doar pâine goală. Părinții sunt mult prea săraci pentru a-i trimite la școală, ca să le ofere dreptul la o viață mai bună.