Descoperire șocantă în cabanosul din magazine. Cât de periculos este, de fapt, pentru români

Ce s-a descoperit in cabanosi

O descoperire șocantă a fost în cabanosul din magazine. Cât de periculos este, de fapt, pentru români, citiți în articolul de mai jos.

S-a aflat cât de periculoși sunt, de fapt, cabanoșii din magazine. Ce substanță periculoasă conțin

Descoperire șocantă în ceea ce privește cabanosul din magazine. Acum s-a aflat cât de periculos este, de fapt, pentru toți românii.

Un studiu recent a scos la iveală că produsele de tip cabanos care abundă în toate magazinele sunt pline de nitriți de sodiu. Nitritul de sodiu este un fel de conservant care a fost interzis în mai multe țări europene, printre care Norvegia, Suedia și Germania.

Ce este nitritul de sodiu

Nitritul de sodiu sau E250, cum mai este cunoscută substanța, este un conservant artificial ce se foloseşte în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor, precum și pentru intensificarea culorii produselor din carne.

De asemenea, se foloseşte nitrit de sodiu în special pentru inhibarea bacteriei Clostridium botulinum ce produce boala letală numită botulism. Astfel, nitritul de sodiu este un conservant eficace datorită puternicului caracter oxidativ ce poate duce la distrugerea materialului genetic al celulelor bacteriene.

Nitritul de sodiu, foarte periculos pentru om

În plus, se foloseşte nitrit de sodiu şi pentru a inhiba sticarea lipidelor, proces ce duce la râncezirea lor.

Astfel, cecrcetătorii au ajuns la concluzia că nitritul de sodiu este o substanţă ce poate produce cancer din cauza interacţiunii acestuia cu proteinele din alimente. Reacţie duce la formarea de nitrozamine, acestea fiind considerate ca fiind compuşi cancerigeni.

În ce context poate fi folosit E250

Potrivit legilor europene, nitritul de sodiu poate fi introdus în alimente doar în amestec cu sarea de bucatarie, iar concentraţia maximă admisă este de 0.06%.

În anii 1920 SUA au schimbat modul în care era folosit nitritul în prepararea mezelurilor, acţiune ce a avut ca efect scăderea cu 69% a cantităţii de nitrit folosit în acestea. Decizie a influenţat direct scăderea numărului de cazuri de cancer la stomac.

Nitriții de sodiu, regăsiți și în legume

De asemenea, cei care nu consumă mezeluri trebuie să știe că nu sunt scăpați de această subtanță. Mai multe legume conțin nitriți de sodiu. Printre acestea se regăsesc salata verde, spanacul, morcovii, conopida şi cartofii. Cantitatea de nitriţi din legume poate fi scăzută prin fierberea acestora, dar astfel se vor pierde şi multe alte substanţe benefice organismului.

De unde ne intră cei mai mulți nitriți în organism

Astfel, specialiștii recomandă consumul de legume proaspete, neprelucrate termic. Surprinzator, carnea proaspătă şi neprocesată are un conţinut de nitriţi mai mic decât legumele enumerate mai sus.

Nu în ultimul rând, se estimează că peste 90% din cantitatea de nitriţi ingerată de o persoană provine din apa potabilă şi din legume, în timp ce din produsele alimentare ce conţin E250 provine doar 10%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI