Descoperire senzațională pe o navă din Grecia. Are legătură cu celebrul Hercule

Descoperire senzațională pe o navă din Grecia. Are legătură cu celebrul Hercule
Ce descoperire senzațională s-a facut pe o navă din Grecia

A avut loc o descoperire senzațională pe o navă din Grecia, într-o operaţiune de explorare. Iată ce s-a descoperit pe o nava care datează din epoca romană, descoperită din întâmplare lângă insula grecească Antikythera în urnă cu mai bine de 120 de ani și considerată cea mai bogată epavă de antichitate.

Ce s-a descoperit pe o navă din Grecia

Descoperire senzațională pe o navă din Grecia. Potrivit The Guardian, pe o navă din epoca romană, ce a fost descoperită întâmplător lângă insula grecească Antikythera în urmă cu peste 120 de ani, a fost găsit capul de marmură dispărut al lui Hercule dar și alte comori, într-o operaţiune de explorare.

„În 1900, scafandrii au scos la suprafaţă statuia lui Hercule, iar acum probabil i-am găsit capul”, a precizat profesorul Lorenz Baumer, arheologul care monitorizează această misiune subacvatică din partea Universităţii din Geneva.

„Este o piesă impresionantă de marmură”, a mai spus Baumer, conturând caracteristicile statuii semizeului. „Are de două ori dimensiunea normală a trupului, o barbă mare, o faţă inconfundabilă şi păr scurt. Este Hercule, fără îndoială”, a mai spus profesorul.

Găsirea sculpturii, alături de soclul altei statui de marmură, dar și a unor dinți umani şi a unor echipamente ale navei, a avut loc după ce au fost îndepărtați bolovani care cântăreau 8,5 tone și care acopereau o parte a epavei.

Epava, veche de 2.000 de ani

Timp de trei săptămâni, o echipă alcătuită din scafandrii şi arheologi marini au avut acces la o zonă a epavei ce nu a fost explorată în anii trecuţi. Specialiștii au lucrat la o adâncime de 50 de metri, iar Baumer a declarat că munca s-a desfăşurat în reprize de 30 de minute.

„Este atât de adânc încât pot sta acolo jos doar 30 de minute”, a declarat acesta.

„Dar acum avem o idee despre ceea ce s-a ascuns sub acele roci… fiecare descoperire ne ajută să înţelegem de unde provine”.

Pe epava veche de 2.000 de ani au fost descoperiți dinţii umani, încorporați în depunerile care s-au acumulat în timp. Analizele genetice ale rămăşiţelor ar putea să ofere informaţii noi despre echipajul navei.

Epava Antikythera, un sit extrem de bogat al lumii antice

Se crede că vasul s-ar fi scufundat în timpul unei furtuni în largul insulei Antikythera în primii 50 de ani ai primului secol î.Hr. Vasul a fost descoperit de scafandrii care căutau bureţi în anul 1901. Expedițiile următoare ar urma să dezvăluie alte secrete de pe fundul mării, în afara insulei Antikythera.

„Nava ar fi putut să coboare oriunde, dar, cu toate acestea, fiecare descoperire este interesantă”, a precizat Stratos Charhalakis, primarul din Kythira, sub a cărui jurisdicţie se află avanpostul din Marea Egee.

„Nu ştii niciodată ce va aduce arheologia mâine, dar ceea ce ştim este că epava Antikythera este un sit extrem de bogat, cel mai bogat din lumea antică”, a conchis profesorul Baumer.