Descoperire senzațională în podul unei case din Mediaș. Erau ascunse acolo de zeci de ani

de: Iulia Statie
13 10. 2021

Descoperire spectaculoasă făcută la Mediaș! În podul unei case au fost găsite mai multe obiecte interesante, care stăteau ascunse de zeci de ani. Mai mult, ele o să fie incluse chiar în colecțiile Muzeului, ținând cont că sunt extrem de importante.

Ce s-a descoperit în Mediaș. Obiectele stăteau ascunse de foarte mulți ani în podul unei case

Au fost demarate reparațiile la acoperișul Casei Memoriale ‘Hermann Oberth’, însă nimeni nu se aștepta ca anumite obiecte importante pentru istoria locală a orașului Mediaș să fie găsite în pod. Tuturor nu le-a venit să creadă că o asemenea comoară a stat ascunsă zeci de ani!

Hermann Oberth s-a născut la Sibiu și a fost, alături de Konstantin Țiolkovski și Robert Goddart, unul dintre cei trei părinți fondatori ai științei rachetelor și astronauticii. Aceștia au avut concluzii esențial identice, dar au făcut cercetările în mod independent, fără a colabora vreodată.

El a devenit pasionat de acest domeniu încă din copilărie, iar la 11 ani a descoperit cărțile lui Jules Verne, considerând că volumele ‘De la Pământ la Lună’ și ‘În jurul Lunii’ nu prezintă idei care se află departe de adevăr, așa că la vârsta de 14 ani, Hermann Oberth a construit primul model de rachetă.

Documente importante, găsite în Casa Memorială Hermann Oberth. La ce fac referire și de când datează

Acesta s-a retras din activitate la vârsta de 68 de ani, în 1962, stingându-se din viață la vârsta de 95 de ani, la Nurnberg, pe data de 28 decembrie 1989. Casa Memorială destinată lui a fost deschisă la 100 de ani de la nașterea fondatorului științei atronauticii și rachetelor, în 1994.

În timp ce erau efectuate lucrări în podul Casei Memoriale, o descoperire spectaculoasă a fost făcută. Mai multe documente din perioada interbelică au fost găsite în respectivul imobil, printre care planuri, schițe, ziare, reviste, desene, corespondențe, facsimile și însemnări manuscrise.

Documentele o să fie incluse în patrimoniul Municipiului Mediaș. Vești bune pentru toată lumea

Materialele au fost ascunse timp de aproximativ 9 decenii, însă angajații Direcției pentru Cultură Mediaș le-au făcut o analiză primară și au constatat că unele dintre documente fac referire chiar la planurile și schițele originale făcute pentru lansarea primei rachete în Mediaș, din anul 1935.

De asemenea, cei care au făcut această descoperire uluitoare, dar și cetățenii din Mediaș, pot să se bucure! Administrația locală a anunțat că schițele, planurile, desenele și celelalte obiecte o să ajungă în patrimoniul Municipiul Mediaș, fiind incluse, ulterior, în colecțiile Muzeului.