Descoperire senzațională după 375 de ani. Cercetătorii au găsit al optulea continent, ascuns chiar la vedere!

de: Anca Lupescu
25 12. 2021

Oamenii de știință au avut nevoie de 375 de ani pentru a descoperi cel de-al optulea continent al lumii, care a stat ascuns la vedere tot timpul. Dar misterele nu se opresc aici. Era anul 1642 și Abel Tasman se afla într-o misiune. Experimentatul marinar olandez era încrezător în existența unui vast continent în emisfera sudică și era hotărât să îl găsească.

Ce descoperire au făcut cercetătorii

La acea vreme, această porțiune a globului era încă în mare parte misterioasă pentru europeni, dar aceștia aveau convingerea de nezdruncinat că acolo trebuie să existe o mare masă de uscat – numită preventiv Terra Australis – pentru a echilibra propriul lor continent din nord. Această fixație datează încă din perioada romană antică, dar abia acum urma să fie testată.

Astfel, la 14 august, Tasman a plecat de la baza companiei sale din Jakarta, Indonezia, cu două nave mici și s-a îndreptat spre vest, apoi spre sud, apoi spre est, ajungând în cele din urmă în Insula de Sud a Noii Zeelande.

Prima sa întâlnire cu populația locală Māori (despre care se crede că s-ar fi stabilit acolo cu câteva secole mai devreme) nu a decurs bine: în a doua zi, mai mulți dintre ei au vâslit pe o canoe și au izbit o barcă mică care transmitea mesaje între navele olandeze. Patru europeni au murit. Mai târziu, europenii au tras cu tunul în alte 11 canoe – nu se știe ce s-a întâmplat cu țintele lor.

Povestea interesantă a continentului

Și acesta a fost sfârșitul misiunii sale – Tasman a numit locația fatidică Moordenaers (Murderers) Bay (Golful Ucigașilor), cu puțin simț al ironiei, și a navigat spre casă câteva săptămâni mai târziu, fără ca măcar să fi pus piciorul pe acest nou pământ. Deși credea că descoperise într-adevăr marele continent sudic, evident, nu era deloc utopia comercială pe care o prevăzuse. Nu s-a mai întors, scrie bbc.

(În acest moment, Australia era deja cunoscută, dar europenii credeau că nu era continentul legendar pe care îl căutau. Mai târziu, a primit numele de Terra Australis, când s-au răzgândit).

Tasman nu știa că a avut dreptate de la bun început. Exista un continent lipsă.

De fapt, Zealandia a fost întotdeauna dificil de studiat.

La mai bine de un secol după ce Tasman a descoperit Noua Zeelandă în 1642, cartograful britanic James Cook a fost trimis într-o călătorie științifică în emisfera sudică. Instrucțiunile sale oficiale erau să observe trecerea lui Venus între Pământ și Soare, pentru a calcula cât de departe se află Soarele.

În 1995, geofizicianul american Bruce Luyendyk a descris din nou regiunea ca fiind un continent și a sugerat să o numească Zealandia.