Descoperire senzațională despre certificatul verde în România. Un reprezentant HORA și-a dat seama de gafă
Apar informații noi cu privire la certificatele verzi și la modul în care funcționează în acest moment controlul acestora. Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriș, a explicat faptul că nu există posibilitatea ca operatorii de restaurante să legitimeze clienții și nici să verifice dacă certificatul verde este al lor.
Semnal de alarmă către autorități
Ion Biriș atrage atenția asupra unei greșeli imense pe care autoritățile au omis-o în încercarea de a evita transmiterea comunitară a virusului. În ciuda restricțiilor care se anunță prin introducerea certificatului verde, există o scăpare colosală care ar putea anula în realitate această condiție. Potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România,un certificate verde poate fi folosit de mai multe persoane, niciun operator neavând dreptul să legitimeze persoana sau să verifice dacă numele de pe certificate coincide cu cel al persoanei care îl deține.
“Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul ‘verde’, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine.
Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a explicat Ion Biriş, în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.
Cum se descarcă certificatul verde digital
Reprezentanții platformei de informare cu privire la vaccinarea anti-Covid-19 au creat un material video în care explică cum se poate descărca certificatul verde digital, necesar pentru călătoriile în Uniunea Europeană, dar și pentru multe activități publice în localitățile în care rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori. Aceste certificate digitale se pot accesa din portalul: https://certificat-covid.gov.ro și pot fi descărcate de următoarele categorii de persoane:
• cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
• cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
• cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;
• cele care au trecut prin boală (pe teritoriul României), dacă nu au trecut 180 de zile de la obținerea primului rezultat pozitiv la testare;
• cele care au obținut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României);
• cele care au obținut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).
Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.
Urmărește materialul video următor pentru a afla toți pașii pentru descărcarea Certificatului Verde Digital: