Descoperire senzațională cu ajutorul undelor gravitaţionale. „O uşă care se deschide către un nou peisaj cosmic”
Conform unor noi descoperiri avem prima dovadă directă a existenței găurilor negre cu masă intermediară, cu 100 până la 100.000 mai mari decât Soarele, care ar putea explica una dintre enigmele cosmologiei, și anume formarea găurilor negre supermasive, acești monștri cosmici din centrul galaxiilor , inclusiv Calea Lactee.
Descoperire senzațională cu ajutorul undelor gravitaţionale
Potrivit presei de specialitate, obiectul misterios, descris în ”Physical Review Letters” și ”Astrophysical Journal Letters” de o echipă internațională de peste 1.500 de oameni de știință, se numește „GW190521”. Cread, cel mai probabil din fuziunea a două găuri negre, acesta are o masă de 142 de ori mai mare decât Soarele și formează cea mai masivă gaură neagră detectată vreodată de undele gravitaționale.
”O uşă care se deschide către un nou peisaj cosmic”
Prevăzute de Albert Einstein în 1915 în teoria relativității generale și observate direct un secol mai târziu, undele gravitaționale sunt mici deformări ale spațiului-timp, similare cu oscilațiile apei de pe suprafața unui iaz. Se nasc sub efectul unor fenomene cosmice violente, cum ar fi coliziunea a două găuri negre, care emit o cantitate fenomenală de energie.
„Este o ușă care se deschide către un nou peisaj cosmic. O lume cu totul nouă ”, a declarat Stavros Katsanevas, directorul proiectului Fecioară, unul dintre cei doi detectori de unde gravitaționale care au captat semnalele acestei noi găuri negre, într-o conferință de presă.
Unda gravitațională a GW190521 a durat 7 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ, și este cea mai îndepărtată gaură neagră și, prin urmare, cea mai veche descoperită vreodată.
Semnalul a fost înregistrat pe 21 mai 2019 de instrumentele Ligo și Vigo, care au înregistrat „cea mai mare captură prin imaginea lor” de la primele descoperiri din 2015 și 2017, potrivit Centrului Național pentru Cercetări Științifice (CNRS), ale cărui studii au avut contribuit de mai mulți cercetători.
Descoperirea GW190521 ridică noi întrebări, confirmând că „există o mare parte a universului care rămâne invizibilă pentru noi”, a spus astrofizicianului Karan Jani pentru Ligo.