20 mart. 2023 | 14:39

Descoperire nebănuită în timpul săpăturilor pentru un supermarket. Ce se ascundea în pământ, de fapt

Diverse
Descoperire nebănuită în timpul săpăturilor pentru un supermarket. Ce se ascundea în pământ, de fapt
Vestigii ale Imperiului Roman

Peste tot în Europa, încă mai sunt ascunse sub tone de pământ vestigii ale trecutului, multe dintre ele din perioada imperiului Roman. Majoritatea arheologilor sunt convinși de acest lucru, dar, cu toate astea, au rămas surprinși de o descoperire nebănuită în timpul săpăturilor pentru un supermarket. Citește mai departe și află ce se ascundea în pământ, de fapt.

Arheologii sunt convinși că pe teritoriul Marii Britanii mai sunt încă ascunse vestigii ale Imperiului Roman

Imperiul Roman a avut una din cele mai mari influențe pe vechiul continent, inclusiv în teritoriile cunoscute astăzi ca Marea Britanie. În ultimii ani, arheologii au scos la lumină, în urma unor săpături, unele dintre ele accidentale, adevărate vestigii ale trecutului, datate din perioada în care Imperiul Roman ocupa aceste teritorii. De exemplu, în 2019, tot în urma unor săpături accidentale, era descoperită o farfurie de sticlă romană unică, într-un mormânt din Londra. Sau, un an mai târziu, arheologii din Anglia descopereau un mozaic roman antic.

Multe dintre aceste descoperiri, fie în situri clare, fie în mod accidental, au apărut pe aproape întreg teritoriul Marii Britanii de azi, și toate stau ca mărturie a trecerii unuia dintre cele mai mari și spectaculoase imperii din istoria omenirii.

Vezi și: Moneda din timpul Imperiului Roman care a fost descoperită în Maramureș. Ce inscripție despre Dacia apare

Arheologii vorbesc de o descoperire nebănuită în timpul săpăturilor pentru un supermarket

Și iată că apare încă o dovadă a credinței specialiștilor că mai sunt multe de descoperit, și totul a venit în urma unor săpături de construcții pentru un nou supermarket în localitatea Olney, din regiunea Buckinghamshire. Conform celor de la BBC, arheologii au descoperit ceea ce ei cred că sunt rămășițele unei vile și ale unei băi romane sub un teren destinat unui supermarket. Descoperirea, care prezintă zidărie de cărămidă mozaicată, a fost făcută în Warrington Road din Olney, Buckinghamshire.

Terenul este în curs de pregătire pentru construirea unui nou supermarket Aldi. Oxford Archaeology, care a efectuat lucrările pentru dezvoltatorul Angle Property, a considerat mozaicul „vestigii arheologice de mare importanță”, iar săpăturile au fost comandate datorită proximității sitului față de situl roman existent la Olney. Arheologii au declarat că mozaicul prezenta „culori vibrante și modele decorative complicate alcătuite din plăci roșii, albe și albastre”, conform publicației amintite.

„Se crede că o mare parte din operele de artă antice se extindeau sub Warrington Road, astfel încât nu au putut fi investigate în întregime”, a declarat echipa de săpători.

În același context, reprezentanții Oxford Archaeology a uprecizat că, în urma consultărilor cu Historic England și Milton Keynes Council, mozaicul a fost păstrat în sit, iar asta înseamnă că materialele au fost plasate peste zidăria de cărămidă pentru a o proteja, și pentru a permite continuarea construcției fără a provoca daune.

„Datorită locației sitului, am anticipat existența unor vestigii romane notabile, dar descoperirea acestui mozaic fantastic a depășit cu mult aceste așteptări.

A putea păstra vestigii de această calitate și importanță este un rezultat strălucit, care ar fi putut fi obținut doar cu sprijinul Angle Property.”, a declarat pentru BBC John Boothroyd, manager senior de proiect la Oxford Archaeology.

Anthony Williamson, directorul executiv al Angle, a declarat că descoperirea i-a luat pe toți prin surprindere, promițând că totul va fi înregistrat și că informațiile despre aceasta vor fi publicate ulterior.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte de a cumpăra de pe aceste platforme Citește mai
Cancan.ro
BOMBĂ! Mititelu jr, internat la „Spitalul 9!” Ce au constatat medicii după ce a fost transferat imediat la Obregia
Stirile PROTV
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au habar
Capital.ro
Guvernul oferă tichete de muncă în loc de bani pentru o anumită categorie de angajați
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Anunțul ZILEI privind LIVRAREA PENSIILOR! Ce se întâmplă cu BANII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro