Descoperire istorică într-un meteorit căzut în Somalia. Cercetătorii, uimiţi de cele două minerale complet necunoscute
Cercetătorii străini au făcut o descoperire colosală. Un meteorit căzut în Somalia în 2020 găzduiește cel puțin două minerale care nu se găsesc pe planeta noastră, avertizează specialiștii. Cele două minerale au fost identificate de cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada. Despre ce ar fi vorba.
Ce au găsit oamenii de știință în interiorul unui meteorit căzut în Somalia, acum 2 ani
Tone de material spațial intră în atmosfera Pământului în fiecare zi și ard instantaneu. Cu toate acestea, foarte puține, însă, supraviețuiesc călătoriei prin atmosferă și lovesc planeta noastră.
Meteoriții mari sunt rari, însă, atunci când apar, creează un impact major asupra suprafeței planetei, precum cel care a căzut lângă orașul El Ali din Somalia, în anul 2020. Roca spațială cântărește 16 tone, fiind al nouălea cel mai mare meteorit găsit vreodată.
O mică bucată din meteorit de aproximativ 70 de grame a fost trimisă la Universitatea din Alberta pentru clasificare. În urma analizelor efectuate, oamenii de știință au descoperit două minerale care nu se găsesc pe planeta Pământ.
„De câte ori găsiți un mineral nou, înseamnă că condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, a declarat Chris Herd, profesor la Departamentul de Științe ale Pământului și Atmosferice, precum și curatorul Colecției de Meteoriți de la Universitate, potrivit celor de la IE.
Citește și Misterele naturii care sunt o necunoscută și acum. Nici oamenii de știință nu și le pot explica
Ce tip de minerale conține roca spațială
Lucrând cu cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și Institutul de Tehnologie din California, Herd a clasificat meteoritul ca fiind un complex Iron IAB, compus din fier meteoritic și incluziuni de silicați.
Cercetările lui Herd au fost sprijinite și de Electron Microprobe Laboratory de la Universitatea din Alberta, unde o analiză inițială a relevat prezența celor două minerale. Cercetarea de acest tip necesită, de obicei, o cantitate considerabilă de muncă pentru a confirma prezența unui nou mineral.
Cu toate acestea, în acest caz, cele două minerale identificate fuseseră create sintetic înainte, astfel încât cercetătorii și-au putut potrivi rapid compozițiile pentru a-și confirma descoperirea.
Interesant este că există un al treilea mineral nou care este luat în considerare, iar prezența sa poate fi confirmată doar după o analiză ulterioară.
Citește și Cea mai veche propoziţie din istorie a fost descoperită. Care este mesajul scris acum mii de ani