Descoperire îngrijorătoare a medicilor cu privire la efectul vaccinurilor de la Pfizer și Moderna în rândul tinerilor. La ce pericole sunt expuși

de: Rosu Ioana
24 06. 2021

O comisie de medici de la Centrul de Prevenire și Controlul Bolilor din SUA a transmis într-o prezentare publicată miercuri faptul că există o legătură directă între vaccinurile anti-Covid-19 și apariția cazurilor rare de inflamații cardiace în rândul adolescenților și al adulților tineri.

Ce pericole pot apărea după administrarea vaccinurilor anti-Covid-19?

Potrivit raportului efectuat de către grupul tehnic de lucru pentru siguranța vaccinurilor (VaST), riscul apariției miocarditei și pericarditei este mai mare, în special după efectuarea celei de-a doua doze din categoria vaccinurilor de tip ARN mesager, la adolescenți, adulți tineri și bărbați, potrivit news.ro.

În ciuda pericolului reprezentat de aceste situații rare, medicii de la Centrul de Prevenire și Controlul Bolilor au dezvăluit în același raport că, în general, pacienții care dezvoltă inflamație cardiacă după vaccinare se recuperează bine.

Ministerul israelian al Sănătăţii a declarat, de asemenea, la începutul acestei luni, că a observat o posibilă legătură între aceste cazuri şi administrarea vaccinului pentru Covid-19 de la Pfizer.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a negat în acelasi timp legătura directă între vaccinuri și aceste probleme cardiace apărute, însă a confirmat că un număr de tineri mai mare decât cel așteptat a suferit inflamații cardiace după cea de-a doua doză de vaccin de tip ARNm. Agenția a declarat că mai mult de jumătate din cazurile raportate au avut ca victime tineri cu vârste cuprinse între 12-24 de ani.

În ciuda faptului că oficialii din Israel au stabilit că există o probabilă legătură între problemele de sănătate apărute în cazul unor tineri și vaccinarea anti-Covod-19, aceștia au continuat să recomande vaccinarea tinerilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani din cauza pericolului cauzat de tulpina indiană.

Numărul tinerilor vaccinați anti-Covid-19 în România

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, în urmă cu o zi, faptul că în țara noastră s-au vaccinat în jur de 98.000 de copii cu vârsta între 12 și 17 ani. Din păcate, acest număr reprezintă sub 10 la sută din populația de minori eligibilă, însă acesta nu-și pierde speranța că tinerii  își vor exprima în continuare interesul pentru vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a confirmat că nu au apărut reacții adverse
în rândul tinerilor din România, înregistrându-se un singur caz de miocardită care a fost tratat și vindecat.

Vă reamintim că România este prima țară din Uniunea Europeana care a început imunizarea tinerilor cu vârsta între 12 și 15 ani, autoritățile din România încurajând foarte tare această acțiune.