Descoperire epocală pe planeta Marte! Prima dovadă reală pentru ceea ce bănuiau mulți
Astronauții au făcut noi descoperiri pe planeta Marte, ce reprezintă și prima dovadă pentru ceea ce bănuiau mulți.
Descoperire pe planeta Marte
Astronauții au studiat o faleză de 650 de metri într-un crater de pe suprafața lui Marte. Erau semne care dezvăluiau un râu ce curgea acolo în urmă cu aproximativ 3,7 miliarde de ani. Nu se știe cât a durat acțiunea, dar a avut câțiva metri adâncime, iar cercetătorii de la Universitatea din Utrecht au ajuns la concluzia că a existat în jur de 100.000 de ani.
Semnele permanente lăsate în urmă pe laturile stâncii expuse la mai mult de 650 de metri (200 m) înălțime arată că râul era un torent de apă curgător adânc, care exista pe tot parcursul anului.
Astfel, se dovedește că Marte avea apă abundentă și o atmosferă stabilă, capabilă să susțină viața acum 3,7 miliarde de ani, când sistemul solar era încă la început. Se crede că râul se schimbă în mod constant și creează bancuri de nisip asemănătoare cu Rinul.
Marcajele din rocă sunt identice cu cele văzute pe Pământ
Fața mare de stâncă, situată într-un loc de la marginea de nord-vest a Bazinului Hellas, în emisfera sudică a lui Marte, a pictat întreaga imagine a răului. Rocile sedimentare moi au fost examinate în detaliu, cu imagini avansate pe sateliți, oferind rezoluție de până la un inci (2,54 cm) pe pixel. Marcajele din rocă sunt identice cu cele văzute pe Pământ atunci când apa curge pe lângă stâncă timp îndelungat.
Din cauza vârstei stâncilor, experții nu pot prezice cât timp ar fi fost râul, susținând că eroziunea face suprafața actuală cu mult diferită de cea care a existat în urmă cu mai bine de trei miliarde de ani.
Doctorul Francesco Salese, cel care a condus cercetarea, spune că analizarea semnelor din stâncă a fost ușoară cu tehnologia corectă, dar consideră că nu a fost atât de simplă ca ”citirea unui ziar”.
„Imaginile cu rezoluție extrem de înaltă ne-au permis că citim stâncile ca și cum am fi stat foarte aproape de faleză. Din păcate, nu avem capacitatea de a urca, de a privi detaliile la scară mai fină, dar asemănările izbitoare cu rocile sedimentare de pe Pământ lasă foarte puțin loc imaginației”, a spus specialistul, conform dailymail.co.uk.