Descoperire de senzație în Arad. 650 de monede din argint, găsite de câţiva tineri pe un câmp

de: Ionuț Vieru
07 10. 2021

La doar câțiva metri pe un câmp de la marginea orașului Sântana au fost descoperite 650 de monede din argint. Acestea au fost preluate de reprezentanții Primăriei, care le-au predat, mai departe, Direcției Județene pentru Cultură Arad. Urmează ca monedele să fie evaluate.

Monede de argint, găsite pe câmp

Potrivit primarului din Sântana, Daniel Tomuța, monedele au fost găsite duminică seara, la vest de localitate și la doar doi kilometri distanță de oraș, pe un câmp. Acestea au fost descoperite de câțiva tineri.

„Câţiva tineri au venit la Primărie luni şi ne-au predat monedele. Au spus că le-au găsit pe câmp, erau într-un vas din lut parţial spart şi învelit într-un material textil. Am anunţat imediat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, iar astăzi le-am predat pentru a fi evaluate. Tinerii spun că s-au documentat pe internet şi ar fi vechi de circa o mie de ani”, a declarat primarul.

La locul indicat de tineri s-au deplasat și reprezentanții primăriei, însă nu au mai găsit și alte obiecte de valoare. Edilul speră ca monedele să se întoarcă în localitate, după evaluare, pentru a fi expuse în muzeul local.

Descoperire arheologică importantă la marginea Iașului

La începutul lunii trecute au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în situl pluristratificat din Costești. În urmă cu ceva timp, aici au mai fost descoperite morminte vechi de sute de ani. Au mai fost identificate și 8 complexe adâncite, care aparțin orizonturilor cucuteniene, din anii 4.400 – 3.900 înainte de Cristos.

Recent, în această zonă a fost descoperită o groapă – cuptor, folosită în trecut pentru coacerea și arderea ceramicii. Într-o zonă apropiată s-au descoperit resturile osteologice ale unui animal erbivor de mari dimensiuni, punând problema unor anumite rituale.

„Deocamdată, descoperirile mobile (ceramică, unelte și arme de silex și piatră, statuete antropomorfe și zoomorfe) sunt foarte puține în aceste complexe. Acest fapt poate întări, încă o dată, caracterul gospodăresc, nemijlocit utilitar al unora dintre aceste amenajări.

Importante sunt, însă, datele referitoare la completarea planimetriei sitului și utilizarea/gestionarea spațiului construit/locuit și a celui adiacent, certificându-se, încă o dată, complexitatea organizării habitatului cucutenian, în toate fazele de dezvoltarea ale acestei culturi”, reliefează prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Totodată, potrivit specialiștilor, gradul de deteriorare a sitului arheologic este foarte mare. Datorită acestui lucru, specialiștii arată necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție.

„Având în vedere gradul de deteriorare a acestui sit arheologic, care a furnizat date arheologice deosebit de importante și un bogat patrimoniu, reiterăm necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție, pentru oprirea eroziunii active, care avansează an de an”, avertizează prof. dr. Sergiu Enea.