Decretul privind starea de urgență în România. Ce măsuri și ce restricții ar putea conține

de: Rădulescu Valentin
15 03. 2020

Privind situația de epidemie din țară, precum cazurile confirmate în ultima vreme, s-ar putea lua noi restricții. Starea de urgență implementată mâine, va putea conține mai multe restricții.

Decretul privind starea de urgență în România

Președintele Klaus Iohannis, va emite în curând decretul cu privire la instalarea stării de urgență. Ce se știe despre această măsură până la momentul de față, este că un grup format din mai mulți reprezentanți au trimis propuneri către Ludovic Orban. Toate aceste vor fi transmise la rândul său către președinte. Atunci acela va emite decretul. Potrivit informațiilor, se pot regăsi măsuri precum oprirea mijloacelor de transport în Capitală.

De asemenea, mai multe restricții pot fi ale transportului înafara Capitalei, iar deplasarea la muncă să se facă doar cu mașina personală. Zborurile către orice țară confirmată cu zonă roșie, vor fi oprite. De astfel, este obligatoriu pentru toate companiile care își pot trimite angajații să muncească de acasă, să o facă. S-ar putea regăsi și suspendarea cheltuielilor guvernamentale, destinate ajutoarelor sociale. Totodată, hotelurile vor putea deveni zone de carantină, mai ales pentru perioada de Paște.

Decretul privind starea de urgență în România. Ce măsuri și ce restricții ar putea conține

Se va face un apel la românii întorși din Diaspora

Autoritățile ar putea să facă un apel la românii din Italia, Spania, Marea Britanie, dar și din alte țări, să vină în România cu cel puțin două săptămâni înainte. Această măsură prevede efectuarea perioadei de carantină, înainte de începutul sărbătorilor Pascale. Reamintim că evenimentele cu peste 50 de oameni au fost suspendate. Așadar, potrivit acestor restricții, este posibil ca și mall-urile și cinematografele să fie închise.

Este de așteptat ca programul de guvernare să fie adaptat. Motiv pentru care unele companii au cerut deja Executivul ca aceștia să ia în considerare acordarea pentru sprijinul financiar. Prin ajutoarele de stat sau garanții, acest lucru va fi posibil. Statul este nevoit să acorde lichidații băncilor, pentru IMM-URI se vor folosiți bani europeni.