Decizie uluitoare anunțată de Guvern. Ce s-ar putea întâmpla cu firmele private, după criză

Decizie uluitoare anunțată de Guvern. Ce s-ar putea întâmpla cu firmele private, după criză
Decizie uluitoare anunțată de Guvern. Ce s-ar putea întâmpla cu firmele private, după criză. Sursa foto: evz.ro

Pentru a le ajuta să treacă peste perioada de criză cauzată de epidemia de coronavirus, statul ar putea deveni partenerul unor companii private, intrând în acţionariatul acestora.

Decizie uluitoare anunțată de Guvern. Ce s-ar putea întâmpla cu firmele private, după criză

Potrivit lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, statul ar putea deveni partenerul unor companii private, intrând în acționariatul lor, pentru a le ajuta să treacă cu bine peste perioada de criză cauzată de epidemia de COVID-19. Aceasta este una dintre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru perioada următoare, când ridicarea stării de urgență nu va mai permite  menținerea de la bugetul de stat a șomajului tehnic.

Florin Cîțu  a luat exemplul Elveției din perioada de criză econiomică din 2008. Ministrul Finanţelor a mai spus că interesul este ca cei peste 600.000 de oameni care sunt în șomaj tehnic acum să poată reveni în producție. Astfel, statul ar ajuta firmele să prezinte încredere în faţa băncilor pentru a putea face împrumuturi. Statul va aduce garanția necesară în faţa bancherilor.

Având ca partener statul, companiile vor putea să se împrumute la bănci

Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să-ţi dea împrumut. Şi aici decizia este cum ajutăm aceste companii. Poţi să le ajuţi bineînţeles cu împrumuturi, cu garanţii, cu subvenţii sau poţi să mergi ca partener o perioadă. Partener în sensul de a investi, de a da un împrumut care să poată fi convertit în acţiuni, de exemplu, în viitor (…)

Este o măsură pe care am văzut-o în foarte multe ţări SUA, Anglia, care ajută companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument, ci prin faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsură la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri, merge pe acest principiu – partener -, şi dacă iese profitabil, amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a explicat Florin Cîțu.

Florin Câţu, ministrul Finanţelor
Florin Câţu, ministrul Finanţelor. Sursa foto: libertatea.ro

Deocamdată se lucrează la acest proiect

El a mai spus că modalitatea prin care se va asigura relația dintre stat și compania privată, de pildă printr-o bancă, încă nu a fost stabilită.

Nu este ceva la care lucrez eu singur, ci cu instituţii internaţionale care au făcut asta, chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mai mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companii mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest”, a explicat Florin Cîţu.

Companiile se vor putea împrumuta şi în altă parte, nu numai la IMM Invest

Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank, tot cu subvenţionare de dobânzi, tot cu garanţii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru şi au nevoie să investească”, a mai spus șeful Finanțelor.

El a adăugat că, după epidemia de coronavirus, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie, criza fiind bună că astfel se curăţă economia de părțile neviabile.

După criză se trece la principii liberale

Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă, trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, care nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii”, a spus oficialul.

Toate economiile lumii vor ieşi schimbate după epidemia de coronavirus, iar România are şansa să iasă printre primele din această criză.

Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România, ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia.

După criza sanitară urmează economia viitorului

Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea, voiam să vină mai repede. A venit prin această criză de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului.

Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare, pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătură şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză”, a spus ministrul Finanţelor Publice.