Decizia care ar putea-o scăpa pe Udrea: ce-a făcut Tribunalul București

de: Redacția
21 12. 2018

Elena Udrea și Alina Bica sunt în Costa Rica, dar pentru ambele a existat o solicitare de extrădare pentru a fi judecate în România.

Tribunalul București a revocat pe 21 decembrie solicitarea de extrădare a Elenei Udrea și a Alinei Bica din Costa Rica. Totuși, decizia nu e definitivă, iar soluția poate fi contestată de Ministerul Justiției în 24 de ore.

Vestea vine la o zi după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis suspendarea executării pedepsei de închisoare cu executare pentru fosta ministră. Totodată, ÎCCJ a decis tot pe 20 decembrie și suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul Alina Bica, fosta șefă a DIICOT.

„Astăzi, la orele 11.45, la MJ au ajuns doar dispozitivele hotărârilor de suspendare a executării pedepselor pentru condamnatele din Costa Rica. Urmează ca MJ să primească documentaţia completă. Urmează ca fiecare să îşi cunoască şi să îşi realizeze competenţele legale, iar opinia publică sa fie corect informată!”, a scris Tudorel Toader, ministrul Justiției, pe Facebook.

Această decizie încheie o săptămână extrem de aglomerată. Pe 19 decembrie, noaptea, Curtea Supremă a decis eliberarea mai multor persoane în trei dosare celebre în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători. Printre cei eliberaţi din penitenciare se numără Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova.

Cei trei au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei, după ce cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019.