Decizie de ultimă oră pentru Elena Udrea la închisoare. A primit o veste bună, dar a ieșit scandal EXCLUSIV

Decizie de ultimă oră pentru Elena Udrea la închisoare. A primit o veste bună, dar a ieșit scandal EXCLUSIV
Veste bună pentru Elena Udrea: ce se întâmplă cu fostul ministru?

Ca la noi, la nimeni! În această iarnă, deținuții pot băga în prize reșouri sau calorifere electrice, pe când politiștii de penitenciare nu pot face același lucru. Prin urmare, deținuții-vedete, precum fostul consilier prezidențial, Elena Udrea, fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, și ex-primarul sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu ”Piedone”, au dreptul de a-și spori confortul de căldură în propriile celule unde-și execută pedepsele, dar nu și cei care îi veghează. Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor, ne-a explicat, în exclusivitate pentru Playtech Știri, de ce s-a ajuns în această situație bizară.

Veste bună pentru Elena Udrea: ce se întâmplă cu fostul ministru?

  • Totul a plecat de o adresă a directorului general al sistemului

În opinia sa, totul a plecat de la dispoziția recentă a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul de poliție penitenciară Dan Halchin.

„Directorul general al sistemului a dat recent o adresă prin care a cerut poliștilor să facă economie și la consumul de energie electrică, și la cea termică. Ca atare, colegii noștri nu se mai pot încălzi la un reșou sau la un calorifer electric, deși interdicția nu-i afectează în egală măsură și pe deținuți”, a declarat Cosmin Dorobanțu pentru Playtech Știri.

„Avem colegi care lucrează cu gecile pe ei, în fața calculatoarelor”

El spune că în aceste condiții nu e de mirare că mulți dintre colegii săi s-au îmbolnăvit.

„În închisori nu e chiar cald! Ca atare, nu ar trebui să mire pe nimeni că mulți dintre colegii noștri se mai încălzesc cum pot, cu ajutorul unor aparate electrice, în special, atunci când pot face asta! Avem semnalate cazuri în care colegi de-ai noștri lucrează cu gecile pe ei, în fața calculatoarelor, încercând să respecte ordinele primite”, a mai adăugat Cosmin Dorobanțu.

,,Nu este vorba despre o hotărâre inspirată”

În opinia liderului sindical, situația e greu de înțeles:

„Nu înțelegem de ce trebuie făcute economii pe spatele angajaților sistemului penitenciar din România. Am dezaprobat deja decizia și încercăm să-i convingem pe cei în cauză că nu este vorba despre o hotărâre inspirată. Pe de altă parte, nu înțelegem de cei unii pot folosi aparate electrice, prin care se pot încălzi suplimentar, iar alții nu pot face același lucru.

Și las deoparte motivele pentru care unii sau alții trăiesc sub acoperișul aceluiași penitenciar. Nu știu cine ne poate explica ce stă în spatele acestei discrepanțe”.

Inter

14.000 de polițisti au grijă de 23.000 de deținuți

Cosmin Dorobanțu mai susține că această decizie recentă vine pe stresul general în care sindicaliștii din sistem se luptă pentru majorarea drepturilor lor salariale, aceștia încercând în ultimele luni să determine factorii de decizie să ia măsuri în acest sens.

Nu mai târziu de 1 august, polițiștii din Penitenciarul Vaslui au exercitat o vreme acțiuni de protest pe tema creșterii salariilor. În acest scop ei și-au exercitat activitățile profesionale cu exces de zel, fapt care a atras atenția presei și a Avocatului Poporului, dar această formă de protest nu le-a rezolvat încă problemele în totalitate.

Potrivit datelor furnizate de liderul Federației Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor, peste 23.000 de persoane se află în prezent închise în cele 46 de pușcării românești din întreaga țară. Iar aceștia sunt păziți de circa 14.000 de polițiști de penitenciar.

Urmăriți Playtech.ro și pe