Decizie de ultimă oră luată de Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping. Ce au stabilit după o discuție telefonică de 2 ore
Președintele Joe Biden a purtat recent o discuție telefonică cu omologul său chinez, prima oară după patru luni. Cei doi președinți au vorbit despre importanța unei discuții față în față, astfel că au stabilit ca echipele lor să găsească momentul potrivit pentru o astfel de întrevedere. De asemenea, președintele chinez i-a adresat lui Joe Biden mai multe amenințări cu privire la o potențială vizită în Taiwan din partea SUA.
Joe Biden, amenințat de Xi Jinping
Xi Jinping și Joe Biden au avut joi două ore de discuții „sincere și amănunțite”, în timpul cărora președintele chinez și-a avertizat omologul american să nu „se joace cu focul”, făcând referire la o posibilă vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, potrivit presei de stat chineze.
„Cei care se joacă cu focul ajung să se ardă”, a avertizat președintele chinez, în timp ce Beijingul amenință de câteva zile cu „consecințe” dacă șefa deputaților americani Nancy Pelosi își va duce la îndeplinire planul de a vizita Taiwan.
La sfârșitul conversației lor tensionate, care a durat două ore, cei doi lideri au convenit să se întâlnească personal la o dată neprecizată, le-a declarat un oficial american reporterilor.
Potrivit agenției de știri Xinhua, liderul chinez a avertizat cu privire la decizia întâlnirii: „Sper că partea SUA înțelege pe deplin acest lucru”, a spus Xi, citat de agenția de presă de stat.
Mai mult, în urma discuțiilor avute, „cei doi președinți au considerat că discuția telefonică dintre ei a fost sinceră și temeinică”.
Casa Albă a declarat, de asemenea, că apelul telefonic, a cincea întâlnire virtuală între cei doi oficiali, de când Biden a devenit președinte, a început la 8:33 a.m., ora locală (12:33 p.m. GMT) și a durat mai mult de două ore.
Manifestările agresive ale Chinei pentru apărarea Taiwanului
Beijingul și Washingtonul erau deja în conflict în privința comerțului. Între cele două puteri mondiale existe alte motive de conflict din cauza Taiwanului. China consideră că insula, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale istorice pe care încă nu o reunește cu succes cu restul țării
Opus oricărei inițiative care ar da autorităților taiwaneze legitimitate internațională, Beijingul este împotriva oricărui contact oficial între Taiwan și alte state și, prin urmare, împotriva potențialei vizite a lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat înainte de apel că „tensiunile în jurul comportamentului agresiv și coercitiv al Chinei în regiunea Indo-Pacific ar fi pe ordinea de zi.”, un termen folosit în special de Statele Unite pentru a desemna realitatea în schimbare a alianțe în regiunea Asia-Pacific.
În timpul discuției telefonice, cei doi lideri nu au vorbit despre nicio modificare a taxelor vamale impuse de Statele Unite Chinei, potrivit AP News.
În urmă cu puțin timp, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat dacă există posibilitatea unei eventuale ridicări cu 25% a taxelor vamale, având în vedere impunerea acestora de către Donald Trump, în cazul unor produse chinezeşti de miliarde de dolari
„Noi credem (…) că tarifele vamale introduse de predecesorul său au fost prost concepute. Credem că acestea au sporit costurile pentru familiile şi micile întreprinderi americane. Nu am de anunţat nicio decizie privind tarifele vamale din partea preşedintelui”, a mai spus el, evocând în acelaşi timp „practici comerciale prejudiciabile ale Chinei”.