Veste excelentă pentru șoferi: ce se întâmplă cu amenzile în 2019

de: Redacția
09 11. 2018

Guvernul a decis să mărească salariul minim din România de la 1 decembrie. Va fi, în viitor, și salariu minim diferențiat în funcție de studii. Amenzile sunt dependente de salariul minim pe economie, iar Guvernul a explicat acum ce se întâmplă cu ele.

De la 1 decembrie, salariul minim în România va fi majorat. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie, acesta ar urma să fie de 2.080 de lei, brut.

Vestea bună pentru șoferi e că Guvernul a stabilit, prin ordonanță, menținerea pentru 2019 a punctului de amendă la nivelul de 145 de lei. Adică va fi la fel ca în ultimii doi ani.

Punctul de amendă este stabilit prin lege la 10% din nivelul salariului minim brut. Evident, dacă crește unul, crește și celălalt. Creșterea se întâmplă automat, dacă Guvernul nu intervine. Adică așa cum a fost cazul acum.

Punctul de amendă a fost menținut și pentru 2018 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017.

Pe 9 noiembrie, Guvernul a decis și să introducă salariul minim diferențiat în funcție de vechime și studii. Nu a fost însă stabilită data exactă de când intră în vigoare.

În acest caz, salariul minim brut ar fi de 2.350 de lei. Cei care pot beneficia sunt cei care au minimum 15 ani vechime sau studii superioare.

„Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, a comunicat Ministerul Muncii.