Decizia luată de MAI după fuga din România a lui Cătălin Cherecheș. L-au concediat imediat

de: Corina Oprea
27 11. 2023

Schimbări importante în MAI, după ce Cătălin Cherecheș a dispărut din țară. De când a primit sentința oficială, este de negăsit și oamenii legii nu știu nimic despre acesta. În acest context, au avut loc modificări de ultimă oră: o persoană importantă, aflată la conducere, a fost înlăturată din funcție și o alta i-a luat locul.

Concediere de proporții în cadrul MAI

Duminică seara, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat înlăturarea din funcție a șefului Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, în urma evadării primarului Cherecheș din țară. Odată cu aceasta, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș a fost schimbată.

Totodată, Corpul de Control al Ministerului va efectua o verificare la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Situația provocată este una gravă, cu urmări serioase, motiv pentru care s-a decis aplicarea unor măsuri drastice.

”Având în vedere o serie de evenimente desfăşurate recent la Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, precum şi pe liniile de muncă ale unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, înregistrate pe fondul desfăşurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional şi managerial, care au fost de natură a afecta drepturile cetăţenilor;

Au produs consecinţe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetăţenilor; au adus atingere protecţiei intereselor statului şi credibilităţii unor instituţii şi structuri din cadrul MAI; pentru restabilirea unui nivel înalt de eficienţă managerială şi profesională, precum şi a încrederii cetăţenilor în lege şi autorităţi, în urma şedinţelor de analiză managerială desfăşurate împreună cu şefi de structuri şi la nivelul conducerii MAI, au fost luate o serie de măsuri manageriale”, spune MAI.

Ministerul aduce la cunoștință că și chestorul de poliție Victor Ștefan Ivașcu a fost eliberat din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră, cu acordul său. Pentru a asigura continuitatea conducerii, conform prevederilor legale, Inspectorul General Adjunct, chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, preia efectiv conducerea instituției.

Măsuri drastice după dispariția lui Cătălin Cherecheș

MAI a hotărât revocarea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei și, de asemenea, retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic.

Află și: Femeia celebră din România care a avut o relaţie secretă cu primarul Cătălin Cherecheş. A dat şi detalii: „Îmi spunea Lady, e mai mic decât mine”

Ministerul a decis, de asemenea, încetarea măsurii de asigurare a conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și a numit în funcția de Inspector Șef pe comisarul șef Constantin Ilea.

”Inspectoratul General al Poliţiei Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş. Inspectoratul General al Poliţiei Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, structură cu responsabilităţi de coordonare a activităţii de supraveghere judiciară.

Pentru consolidarea capacităţii instituţionale a structurilor de suport operativ de pe raza Curţii de Apel Cluj, înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofiţer în funcţia de şef al Brigăzii”, mai spune MAI.

Ministerul aduce la cunoștință schimbări semnificative în conducerea Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș, prin numirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.

Totodată, MAI anunță împuternicirea domnului general de brigadă Liviu Uzlău în funcția de comandant (rector) al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Cum încearcă să scape de închisoare Cătălin Cherecheș

Potrivit unor surse neconfirmate oficial, primarul Cătălin Cherecheș pare să fi ajuns în Italia, o destinație preferată pentru mai multe „VIP-uri” din România care încearcă să evite executarea pedepselor. Este căutat de Poliția Română încă de vineri, atunci când a părăsit țara, puțin înainte de a fi pronunțată pedeapsa sa: cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Pe numele său a fost emis un mandat de arestare european. Potrivit unor surse neoficiale citate de Click, se presupune că primarul ar fi pe insula italiană Pantelleria, situată la 100 de kilometri sud de Sicilia, în mijlocul Mării Mediterane, aproape de coasta Tunisiei.

Se spune că acesta ar fi manifestat intenția de a achiziționa un imobil în această destinație. Mai mult, Cherecheș, având rezidență în Italia și Austria, ar avea rude apropiate în regiunea Milano.

La fel ca el, mai multe vedete ar fi fugit în Italia, de-a lungul anilor, ca să scape de pedeapsă: Ionel Arsene, Darius Vâlcov, Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu, dar și alții.

În unele situații, autoritățile italiene au decis să extrădeze persoane, cum ar fi în cazurile lui Ionel Arsene sau Darius Vâlcov, în timp ce în altele, aceștia au fentat închisoarea. Un exemplu în acest sens este Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare în cadrul dosarului „Retrocedărilor”, pentru complicitate la abuz în serviciu și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Deoarece este rezident în Italia, Săvulescu a rămas să își execute pedeapsa în peninsulă, conform deciziei Curții de Apel din Napoli. Ulterior, instanța napoletană a optat pentru reducerea pedepsei cu 3 ani, luând în considerare aplicarea procedurii grațierii, conform unei legi a Republicii Italiene. Pentru restul pedepsei, judecătorii au decis suspendarea executării, un mare avantaj pentru bărbat.