Decizia de ultimă oră luată de Nicolae Ciucă după cutremurele din Gorj. A cerut verificări de urgență

de: Stan Nicu
15 02. 2023

Dezastrul provocat de cele două cutremure mari din Turcia și Siria a făcut ca autoritățile din România să ia unele măsuri și la noi în țară. Așadar, care este decizia de ultimă oră luată de Nicolae Ciucă după cutremurele din Gorj. Acesta a cerut verificări de urgență.

Ce măsuri ia Nicolae Ciucă după cutremurul din Târgu Jiu. Să nu se întâmple ca în Turcia

Speriat de ceea ce s-ar putea întâmpla și în România în cazul unui cutremur mare, premierul Nicolae Ciucă a cerut, astăzi, în şedinţa de Guvern, să se verifice dacă firmele implicate în construcţiile care s-au prăbuşit la cutremurul din Turcia au construit și în țara noastră.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat îngrijorat spunând că este nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor să fie revizuite.

Ce vrea Nicolae Ciucă

„Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia şi a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcţii în zona unde s-a produs cutremurul şi deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România şi în funcţie de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituţii în parte”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Standardele din domeniul construcţiilor să fie respectate

De asemenea, premierul a mai spus că este nevoie să se facă controale pentru ca standardele impuse în domeniul construcțiilor să fie respectate.

„Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor din construcţii să fie revizuite, să fie reverificate şi să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuşi să avem conştiinţa că am luate toate măsurile astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Un olandez avertizează România

Pe de altă parte, un cercetător olandez, care a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte de a avea loc, are vești proaste în ceea ce privește și țara noastră.

„Câteva informații de background: De la 1900 cinci cutremure cu maginutidea 6 și patru cu magnitudinea 7 au avut loc în România, majoritatea la adâncime (90-150 km). Ultimul de magnitudine 7 a avut loc în 1990 și suntem în fereastra de timp pentru următorul”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter după cutremurul puternic care a avut loc, marți, în Gorj.

Când au avut loc seismele din 1990

Frank Hoogerbeets face referire la o serie de cutremure care au avut loc între 30 și 31 mai 1990, în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri

Cel mai puternic s-a înregistrat pe 30 mai și a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Richter. La doar câteva ore a avut loc un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 6,4 grade pe Richter, urmat rapid de un al treilea cu o putere de 6,1 grade.