Decizia ANAF după ce OMV a refuzat să plătească taxa de solidaritate: “Vom trece către executarea silită”

de: Ioana Bucur
13 01. 2023

După ce OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României pentru suprataxarea profiturilor excepționale, președintele ANAF a făcut un anunț cât de poate de clar. Ce promite șeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală că se va întâmpla în cel mult zece zile.

OMV refuză să plătească taxa de solidaritate

Pe 29 decembrie 2022, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență ce a transpus în legislația țării noastre un regulament UE apărut după ce liderii europeni au decis impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor.

Noul impozit este de 60% din valoarea profiturilor excedentare – cele obținute în anii 2022 și 2023, fiind definite ca profiturile care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021.

Joi, 12 ianuarie 2023, reprezentanții OMV Petrom – cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei – au anunțat că nu vor achita taxa de solidaritate impusă de statul român.

„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, a transmis OMV.

Compania a transmis că va plăti taxa de solidaritate, impusă de UE, în Austria.

Reacția șefului ANAF

La doar o zi după anunțul OMV, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a annțat că instituția pe care o conduce va „controla la sânge” toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186.

„Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186.

Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN.

După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat”, a spus Heiuș la Antena 3.

Președintele Fiscului a mai spus că ANAF va putea să stabilească într-un termen de zece zile dacă declarația făcută de OMV este corectă sau nu.

„Pornind de la declarația pe care a făcut-o OMV-ul, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. În maximum zece zile ne putem face o idee. Dacă va refuza să plătească, va fi emisă o decizie de impunere, va fi stabilită suma care va trebui plătită și vom trece către executarea silită”, a afirmat el, citat de Financial Intelligence.