De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Detaliul de care mulți români nu au habar
Este folosită foarte des de vorbitorii de limbă română, însă puțini știu de unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Un detaliu inedit despre originea sa este un mister pentru mulți români.
Ce înseamnă, de fapt
Probabil nu există niciun român care să nu fi folosit, auzit, citit sau scris, măcar o dată în viață, expresia „a scoate asul din mânecă”. În ciuda frecvenței cu care este întâlnită, foarte puțini știu de unde vine, de fapt, și care îi era, inițial, adevărata semnificație.
În prezent, o folosim când vrem să exprimăm sau să descriem o situație în care noi sau o altă persoană apelează la o soluție sau o explicație neașteptată, reușind astfel să rezolve o problemă.
De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’
În general, indică îndemânare, o strategie pe care am creat-o înainte și pe care decidem să o aplicăm doar la nevoie, la o „lovitură de grație” ce ar trebui să ne aducă un succes, o victorie.
Expresia ‘scoate asul din mânecă’ a fost împrumutată din argoul jucătorilor de cărți. Aceștia o foloseau pentru o manevră necinstită a celor implicați în jocuri. Cu alte cuvinte, era un mod de a înșela oponenții, de a trișa.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă expresia ‘Pole, Pole’, de fapt. Este folosită aproape la fel de des ca ‘Hakuna Matata’
O altă expresie inedită
O altă expresie din limba română pe care o folosim des, dar despre formarea căreia nu știu foarte mulți este „în al nouălea cer”. Originea ei are o legătură clară cu semnificația numerelor și conceptelor din tradiția religioasă și filosofică.
În condițiile în care conține cifra nouă, „în al nouălea cer” ar reprezenta, de fapt, cel mai înalt și mai apropiat „loc” de Dumnezeu. Descrie o stare de extaz din punct de vedere spiritual.
Numeroși experți au explicat că expresia ar fi fost influențată de gândirea religioasă a vechilor greci și a altor culturi antice.
De asemenea, expresia derivă și din cosmogoniile antice, în care Pământul se afla în centrul Universului și stelele se învârteau în jurul planetei noastre. Așadar, fiecare corespundea unui „cer” distinct.
Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia „a avea scaun la cap”. Are o vechime impresionantă, puţini ştiu acest detaliu