De unde vine expresia „banii nu au miros”. Are 2.000 de ani vechime

de: Andreea Vînătoru
18 02. 2024

Românii folosesc destul de des expresia „banii nu au miros”, însă mulți nu știu de unde provine. În prezent, expresia are semnificații diverse, însă în urmă cu aproape 2.000 de ani, avea cu totul altă însemnătate.

De unde provine expresia „banii nu au miros”

„Banii nu au miros” este o expresie destul de des folosită în zilele noastre. De fapt, această expresie este una latinească, „pecunia non olet”, și provin din perioada împăratului Vespasian. Conform istoricilor, expresia a fost folosită de împăratul Vespasian, fondatorul Dinastiei Flaviilor, într-o discuție cu fiul său. Cei doi au avut o conversație pe tema unei taxe care a făcut vâlvă în urmă cu 2.000 de ani.

Împăratul Vespasian a folosit-o prima dată

„Pecunia non olet”, tradus prin „Banii nu au miros”, au fost cuvintele spuse de împăratul Vespasian fiului său Titus, căruia i-a dat să miroasă un ban rovenit din taxele aplicate closetelor publice. Atunci, Titus a miros moneda și a replicat că nu simte deloc mirosul.

Împăratul Vespasian a avut un răspuns fenomenal: „Totuși banul vine din urină, vezi, nu are niciun miros”. În zilele noastre, această expresie înseamnă cu totul altceva, și anume: „a folosi fără scrupule orice mijloace pentru a câștiga bani, a se îmbogăți cu orice chip”.

Citește și: De unde vine expresia „a-şi aprinde paie în cap”. Legătura cu turcii

Istoria din spatele acestei expresii

Împăratul Vespasian a rămas cunoscut în istorie datorită impunerii taxei asupra colectării urinei din toaletele publice şi din canalizarea Romei. La vremea respectivă, săracii nu foloseau sistemul de canalizare al oraşului, așa că erau nevoiți să depoziteze urina în oale pe care ulterior le aruncau în haznale.

Așadar, împăratul a dispus să se construiască toalete peste tot în Roma, cunoscute ca și „urinatorii publice”. Pe de altă parte, senatorii făceau glume pe seama faptului că împăratul Vespasian scoate bani din ceva atât de murdar. În plus, se colectau foarte mulţi bani la bugetul statului.

Și în zilele de astăzi, numele împăratului roman este legat tot de problema toaletelor publice, în multe țări latine: Franţa, Italia, dar și România.