De unde vine, de fapt, pandemia? Cum a scăpat virusul în lume. Tot ce s-a aflat până acum era doar efectul unei crize mult mai profunde
Sunt mai bine de patru luni de când noul coronavirus s-a răspândit în întreaga lume cu viteza vântului. SUA investighează posibilitatea ca virusul să fi pornit dintr-un laborator din China, o ipoteză care a circulat, dar care nu a fost argumentată încă cu dovezi, iar serviciile secrete explorează o serie de alte teorii legate de originile bacteriei. Între timp, liderii ONU și OMS avertizează: pandemiile sunt rezultatul distrugerii naturii de către umanitate.
Pandemia, efectul unei crize mult mai profunde? Virusul, consecința neglijenței
Comerțul ilegal și nesustenabil de animale sălbatice, dar și devastarea pădurilor au fost factori care au mutat bolile de la animale la oameni, consideră liderii ONU și OMS, potrivit The Guardian. Cele două organizații solicită o recuperare verde după pandemia de COVID-19, îndeosebi prin reformarea agriculturii destructive.
„Riscul ca apariția unei boli, care să se transmită de la animal la om este mai mare ca niciodată, cu potențialul de a produce ravagii asupra sănătății, economiilor și a securității globale”, se arată într-un raport publicat de WWF, o organizație non-guvernamentală pentru protejarea naturii.
Specialiștii în materie de biodiversitate susțin că în viitor vor fi probabil și mai multe focare de boli mortale, cu excepția cazului în care distrugerea rapidă a naturii este oprită. Unul dintre oficialii ONU pentru mediul înconjurător a spus că noul virus este un ”semnal SOS pentru omenire”.
„Trebuie să pornim o transformare la nivel global”
„De la Amazon până în Madagascar, au apărut rapoarte alarmante despre braconaj crescut, exploatarea ilegală a pădurii, în timp ce multe țări alocă mai puțini bani pentru conservarea mediului. Toate acestea vin într-un moment în care avem nevoie cel mai mult de acest lucru.
Trebuie să pornim o transformare la nivel global către un model care valorizează natura ca fundament al unei societăți. Nu facem acest lucru și în timp ce încercăm să economisim bani neglijând protecția mediului, iar sistemele de sănătate și securitate socială s-au dovedit a fi o economie falsă. Vom plăti factura de mai multe ori”, au spus oficialii celor două organizații.